joi, 5 noiembrie 2020

TROITA IN MEMORIA PRIZONIERILOR LAGARULUI DIN BALTI A FOST CREATA DE CATRE MAXIM ODAGIU SI PAVEL CURATU

M-am pomenit astazi in situatia cand am simtit obligatia sa repar o greseala din trecutul colectivului in care am activat. De fapt, nu e o greseala, ci o scapare, un fel de lasat neobservat, pierdut din vedere, neluat in seama. Si aceasta s-a produs din cauza indiferentei de care am dat dovada eu si colegii care au mai scris despre lagarul de prizonieri din Balti.

E vorba despre numele celor doi mesteri care au lucrat si confectionat Troita instalata in ziua de 7 mai 1992 in lunca Rautului, in memoria prizonierilor ce si-au pierdut viata in respectiva mlastina. Ca sa fie clar, saptamanalul "Curierul de Nord" a pomenit in relatarile sale de nenumarate ori numele celor doi mesteri iscusiti. Doar ca dupa plecarea echipei de la inceputurile "Curierului", s-a uitat despre Crucifix, despre cine l-a instalat si cine l-a confectionat. Iar cu anii ni s-au sters din memorie numele lor. Si ma pomeneam deseori in situatia ca nu stiam ce sa le raspund persoanelor care ma intrebau cine sunt autorii Crucifixului.

Acum cativa ani, rasfoind colectia ziarului "Curierul de Nord", la care am activat cinci ani si ceva, am dat de o stire care mi-a reamintit numele lor. Am si publicat atunci operativ o informatie in pagina mea facebook, nu doar pentru a reaminti cine sunt autorii Troitei, ci si pentru a le invesnici, intrun fel, numele.

Deoarece Facebook a reluat astazi acea postare din 5 noiembrie 2013, m-am simtit, obligat sa reamintesc ca autorii Troitei instalate pe 7 mai 1992 pe locul inhumarii osemintelor persoanelor ce au murit in chinuri pe teritoriul lagarului de prizonieri din Balti sunt Maxim Odagiu din satul Funduri, Glodeni si Pavel Curatu din centrul raional Glodeni. O spun cu regret si rusine, dar si cu responsabilitate chiar in blogul, pe care-l gestionez.

La 5 noiembrie 2013 am copiat, pur si simplu, un fragment dintro stire publicata in unul din numerele saptamanalului "Curierul de Nord" in primavara anului 1992. Iat-o: "Troita ce va fi instalata la "Mormintele fara cruce" este lucrata in prezent de catre mesterii Maxim Odagiu din Funduri, Glodeni si Pavel Curatu din Glodeni. Materialul necesar pentru aceasta Troita, care va fi de vreo 2,5 metri inaltime, a fost pus la dispozitie de cooperativa de constructii "Zarea", presedinte Vasile Zara, fara plata".

Imi pare foarte rau ca nu avem si pozele acestor 2 mesteri din raionul Glodeni. Nici nu mai tin minte daca la momentul respectiv "Curierul de Nord" a publicat vreo poza cu ei.

Cel mai mult doare si faptul ca Primaria Balti nu-si onoreaza obligatiunea de a ingriji de acest Crucifix, declarat monument de insemnatate locala de catre Consiliul municipal Balti. Intrun an l-am si intrebat prin intermediul facebook-ului pe actualul primar de Balti cum ar proceda dansul, daca ar sti ca vreo ruda dea lui a trecut prin lagarul din Balti si a ramas sa zaca in gropile din lunca Rautului. Nu am avut nici un raspuns.











DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...