miercuri, 25 noiembrie 2020

DIMINEAȚA, LA PUTNA, NE-AM TREZIT CU PĂDUREA, CU MĂNASTIREA ȘI CU TOATĂ BUCOVINA PLINĂ DE ZĂPADĂ



Nu-mi amintesc precis in ce an a fost (dar cred ca era finele anului 1996), cand am mers impreuna cu fiica - ambii pentru prima data - la mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant de la Manastirea Putna. Am mers impreuna cu un grup de studenti insotiti de profesorii lor de la Universitatea "Aleco Ruso" din Balti. Si era cam sfarsit de toamna, daca nu chiar sfarsit de an. O zic, deoacece ajunsi la Putna pe la miezul noptii, am inoptat intrun camin ca sa ne trezim a doua zi cu padurea, cu manastirea si cu toata Bucovina plina de zapada. 

Ca si cum s-ar fi intamplat o minune, am mers sa ne fotografiem, dar nu inainte de a vizita muzeul Manastirii, sa particpam la un serviciu divin si sa ne inchinam Marelui Stefan chiar langa mormantul lui. A fost ca o Impartasanie, dupa care ne-am simtit mai curati in suflet, mai mandri de cine suntem si mai increzuti in atingerea a tot ce avem de facut.

Am cutreierat drumurile Bucovinei inalbite, oprindu-ne  pe la manastirile Sucevita, Moldovita si Voronet, am mai cumparat si niste suvenire si aproape uitasem ca in ajun, inainte de a ajunge la Putna, am descoperit vechea capitala a Moldovei, dulcele Iasi. Copoul cu tot ce tine de Marele Eminescu, bojdeuca lui Ion Creanga, Palatul din centrul vechii Capitale a Moldovei, ne-au lasat imagini adanci in memoria noastra. Pare cam ciudat sa spun aceste lucruri, dar nu pot trece pe langa ele. Eram la inceputuri.

"Excursia la Putna ne-a facut sa ne simtim mandri ca am colindat drumurile pe care multi ani in urma le-a parcurs si Domnitorul Stefan cel Mare", a scris la intoarcere in ziarul local fiica-mea, care pe atunci era eleva in clasa a IV A la Gimnaziul-Liceu, "Mihai Eminescu" din Balti. 









DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...