sâmbătă, 26 februarie 2022

PRIMII PRIZONIERI AI RĂZBOIULUI DIN UCRAINA: NIȘTE COPII NAIVI TRIMIȘI DE PUTIN SĂ TRAGĂ ÎN OAMENI PAȘNICI DIN ȚARA VECINĂ


Nici astăzi, în a treia zi de la declanșarea oficială a războiului din Ucraina, nu mă pot dumeri de unde provin bubuiturile pe care le-am auzit trei nopți la rând încă înainte de dimineața zilei de 24 februarie. Sunt ferm convins că nu am visat: despre aceste sunete groaznice produse noaptea târziu, când lumea doarme, i-am auzit să vorbească pe mai mulți bălțeni. Iar despre bubuitura din dimineața de 23 spre 24 februarie a scris și un portal local, potrivit căruia în acea noapte ostașii Brigăzii de infanterie motorizată nr. 1 din Bălți nu au desfășurat exerciții de instruire la poligonul din apropiere. 

Întrebarea e fără răspuns și astăzi. Chiar dacă mai multe surse  informative au scris că Tiraspolul ar fi atacat orașul Odesa cu rachete. Să fi ajuns sunetul acelor explozii până la urechile bălțenilor somnoroși? Și dacă este adevărat că exploziile de la depozitele militare din Odesa au fost cauzate de rachetele lansate de armata rusă aflată în regiunea separatistă din stânga Nistrului, reiese că Republica Moldova a atacat Ucraina. Or Transnistria este parte componentă a RM.

Timpul le va pune pe toate la locul lor. Și aș îndrăzni să propun renunțarea la teritoriul din stânga Nistrului pentru a înfăptui Reunirea cu România. Ca să avem în mod automat susținerea Blocului NATO și a Uniunii Europene. Și să ne întoarcem la matca noastră firească. Dar, repet, timpul le va așeza pe toate la locul lor.

Deocamdată trăim realitatea groaznică a celor ce se întâmplă în țara vecină, la o depărtare de câteva sute de kilometri. Iar acolo se întâmplă lucruri tragice și eroice. Armata ucraineană încă rezistă atacurilor tancurilor și rachetelor rusești și este ferm convinsă, așa cum afirmă președintele Volodimir Zelenskiy, să nu cedeze nici o palmă de pământ ucrainean. A și luat primii prizonieri. Niște copii naivi trimiși de Putin să tragă în populația pașnică a Ucrainei. Îi vedeți mai sus, în prima poză.

Încă-s puține realizările ucrainenilor. Și ei deplâng pierderea celor treisprezece militari de pe Insula Șerpilor, care au refuzat să depună armele în fața unor cotropitori ruși. Locuitorii orașului Harkiv încă rezistă pentru a nu le permite ocupanților ruși să ocupe cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Cu stoicism și eroic este apărată și capitala, Kiev. Un film postat pe internet ne prezintă cât de fermi sunt kievenii să nu cedeze în fața dușmanului. Până și fotbaliștii de la "Dinamo" Kiev au îmbrăcat haina militară. În stradă, alături de apărătorii Kiev-ului, este și primarul capitalei,  boxerul Vitaly Klicikov. Cum să nu-i glorifici și să exclami: Slavă Ucrainei?!!!









Am găsit azi pe facebook și această știre tristă, dar care ne insuflă încrederea că ucrainenii știu cum să-și apere Patria.

"Este ora 6 dimineata in Ucraina. Rasare soarele, luptele au scazut in intensitate. KIEVUL RAMANE IN PICIOARE!!!! Militarii si civilii din oras au reusit sa respinga toate atacurile rusilor de peste noapte. Este uluitor ce pot sa faca oamenii hotarati si patrioti. Jos palaria!
Niciun oras important al Ucrainei nu a fost capturat in noaptea aceasta de catre invadatorii rusi. Au venit in Ucraina sa moara.
Din pacate, insa, un erou si veteran al armatei ucrainiene, Iryna Tsvila, a fost ucisa in lupta, in seara aceasta, in timp ce unitatea ei reusea sa respinga un atac rusesc asupra Kievului".













DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...