duminică, 5 decembrie 2021

MINIATURA UNEI NOI REPUBLICI DIN FAȚA JUDECĂTORIEI BĂLȚI



Gândul îmi este la cele întâmplate zilele acestea în orașul în care locuiesc de la 1975 încoace. Și presupun că alegătorii acestui oraș nu au nici o vină de cele întâmplate. Vina o poartă, totuși, capitala. 

Mă refer, desigur, la epopeea protagonist al căreia este Marina Tauber, cea care a dorit foarte mult să ajungă primar la Bălți. Nu pentru a face viața bălțenilor mai bună, așa cum afirmă dânsa, ci pentru alte scopuri.

Și ajung la concluzia că nu la Bălți trebuie să se schimbe ceva, ci la Chișinău. E necesar, ca s-o zic pe de-a dreptul, să se schimbe atitudinea Chișinăului față de Bălți și întreaga provincie.

Cum se poate, spre exemplu, ca bălțenii să achite gigakaloria și kilovatul la un preț mai mare decât chișinăuenii? Este, oare, populația orașului din nordul republicii mai bogată ca cea din capitală?

Cum e posibil ca Chișinăul să tolereze situația când la Primăria Bălți se vorbește o altă limbă decât cea oficială a RM, în situația când în municipiu, potrivit datelor ultimelor recensăminte, locuiesc circa 70% de moldoveni-români? 

De ce Bălți-ului nu i se întoarce un procent egal cu cel repartizat pentru Chișinău al mijloacelor bugetare colectate în teritoriu? Și de ce statutul municipiului Bălți așteaptă ani în șir să fie adoptat?

Când capitala va înțelege că bătrânii din Bălți sunt la fel de săraci ca și cei din Chișinău (dacă nu chiar mai săraci) pentru a li se acorda o sumă egală de ajutoare la achitarea energiei termice? Mai ales că la Chișinău gigakaloria costă mai ieftin decât la Bălți.

De ce capitala acceptă ca în Bălți și, probabil în alte localități din republică, să candideze la postul de primar oameni streini localității, veniți de pe aiurea cu scopuri meschine.  

Șirul acestor întrebări poate fi continuat și la ele sunt obligați să reacționeze cei de la Guvern, Parlament și Președinție. Dacă nu doresc, desigur, să se pomenească cu o republică Bălți în viitor. "Țară" care, în miniatură, a putut fi văzută zilele acestea adunată în fața Judecătoriei Bălți.

















DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...