marți, 3 noiembrie 2020


 CINCI ANI CA O CLIPA S-AU SCURS

Nici nu-mi vine sa cred ca au trecut deja 5 ani. Cinci ani de căsnicie oficială, cu acte în regula și cu drepturi, dar mai ales cu obligatiuni... obligatorii.

E vorba despre familia Spânu, formată din ginerele Sandu Spânu și fiica, Rodica Dumbrăveanu, care actualmente poarta numele sotului.

Poza de mai sus e din timpul studentiei fiicei, banuiesc, din vremurile înfiripării relației lor. Cele din josul textului sunt mai recente, dar din diferiti ani. Iar 

Magdalena, nepoțica, creste si nici nu dovedesti sa-i numeri anii. Ea e cea care se face că le scrie istoria lui mamy si taty. O istorie frumoasa, ca-n povesti.

Fericiți să fiți, dragilor!

25 septembrie 2020




MAMA NU A MAI REUȘIT SĂ-ȘI VADĂ VERIȘOARA


Știți cine sunt doamnele din cele două poze? Prima se numește Xenia Ciolpan, născută la Mihuleni, Rezina, iar a doua este Ana Lupan, născută tot la Mihuleni din alelași raion. Xenia Ciolpan, mai târziu Dumbrăveanu, a fost mama mea. Iar Ana Lupan, dacă poate ați auzit, a fost sora scriitorului Andrei Lupan, dar și a încă câtorva frați. A scris și a editat mai multe romane.

In viata mea, m-am intalnit doar o singura data cu Ana Lupan. Era cu Nicolai Savostin,sotul ei. S-a întâmplat la Sauca, Ocnita, la un eveniment desfasurat in memoria poetului Petru Zadnipru. Iar eu eram delegat sa imprim un reportaj de la acel eveniment pentru Televiziunea moldoveneasca de atunci.

Nu stiu cum veni vorba despre Mihuleni, spunandu-i cine este mama mea. I-am produs o bucurie de neinchipuit. Si mi s-a destainuit ca Xenia lui Luca Ciolpan este chiar verisoara ei dreapta. Nu mai tin minte chiar toate detaliile, dar ne-am despartit cu o invitatie din partea Anei Lupan si a lui Nicolai Savostin, impreuna cu mama, la Chisinau, oferindu-mi si o adresa concreta.

Am vorbit, mai apoi, cu mama despre aceasta intalnire si m-a rugat mult sa o conduc sa se intalneasca cu verisoara pe care nu o mai vazuse din anii de pana la razboiul al doilea mondial. Am si mers intro vara calduroasa la adresa oferita, undeva pe bulevardul principal al capitalei, in regiunea Pietei Centrale, dar verisoara mamei nu era in Chisinau. Nicolai Savostin isi petrecea tocmai fiica la aeroport, de unde, asa cum ne-a spus chiar el, avea sa mearga la vila sa-i povesteasca sotiei ca a vazut-o pe verisoara-sa.

Mama nu a mai reusit sa-si vada verisoara. De altfel, cum si fiica lui Pavel Lupan din Mihuleni nu a mai avut posibilitate sa o vada pe fiica lui Luca Ciolpan din acelas Mihuleni. S-o fi intalnit, sau poate inca urmeaza sa se intalneasca, in ceruri.



 A FOST ZIUA PE CARE N-O PREA ASTEPT IN FIECARE AN

Deunazi a fost ziua mea de nastere. Nu ma veti crede, dar nu consider aceasta data un eveniment mare in viata mea. Din care cauza, va spun sincer, in fiecare an nu prea astept aceasta zi. Iar cand ajung in septembrie, incerc sa uit in ce zi traiesc.

M-am pomenit zilele acestea, insa, cu o sumedenie de felicitari scrise de prieteni pe pagina mea de pe Facebook. De fapt, ele mai continua sa vina.

Unul din amici s-a pornit si pe glume. Cica eu nu imbatranesc. Mi-a fost rusine sa-i raspund sub felicitare. Dar o fac aici: da, prietene, ma simt tanar, la fel cum te simti si tu. In sinea mea ma gandesc ca nu face sa-i stric omului dispozitia, sa-i amintesc ca e toamna deja si ca vine iarna. Dar trebuie sa-i spun ca atatia ani cat am implinit zilele trecute nu am avut nicicand. Nici macar tatal meu nu i-a atins.

Ma intrebati de ce in fiecare an nu am mare bucurie sa astept ziua mea de nastere? Va raspund, dar nu acum. Mai ingadui sa-mi creasca fiica.

17 septembrie 2020 

 DESPRE O POTCOAVA INVERSATA



Mai mulți ani in urmă, fiica-mea a agățat pe ușa de la intrarea în apartament o potcoavă meșterită din fibre vegetale. Din neatenție, sau din neștiință, a plasat-o cu fundul în sus.

Ani în șir intram și ieșeam din casă, fără să înțeleg că potcoava fiicei e inversată.

Deunăzi aflu că, potrivit legendei, potcoava poate să aducă noroc și fericire în casă doar în cazul în care ea se plasează cu brațele în sus. Am și întors-o și acum sunt în așteptare.




DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...