marți, 4 mai 2021

TOATĂ VIAȚA ADA S-A GRĂBIT. S-A GRĂBIT SĂ TRĂIASCĂ O VIAȚĂ FRUMOASĂ ȘI CU DEMNITATE. NICI ASTĂZI N-A ÎNCETINIT PASUL. ADIO SUFLET BLÂND!

A MURIT ADA TSYBULYACK, COLEGA NOASTRĂ DE LA ZIARUL "CURIERUL DE NORD". E GREU SĂ CREZI, DAR ESTE UN ADEVAR. EUGEN URUSCIUC, UN COLEG MAI TANAR ȘI MAI SENSIBIL, A SCRIS DESPRE ADA CAM TOT CE AR FI PUTUT SA SPUNĂ FIECARE DIN NOI. LA FEL CUM GÂNDESC ȘI ALȚI CONFRAȚI DE CONDEI.

Eugen Uruşciuc 
Cu Ada (
Adelaida
) și 
Pavel
 am muncit într-un birou câțiva ani la „Curierul de Nord” din Bălți. Erau anii ’90, când ziarele, până a fi date la tipar, erau „desenate” de machetatori. Editarea unui ziar era un proces dificil ce necesita mult efort. Ada era omul care încununa în pagini tot acest proces. La „Curierul”, iar apoi la „Plai bălțean”, Ada era „ochiul al treilea”, plus că, atunci când era nevoie, asigura paginile ziarului cu desene și caricaturi.

Ada era 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙 decât restul membrilor echipei ziarului: originală, inspirată și cu caracter – toate cele patru anotimpuri puteau să se regăsească într-o singură zi în Ada. Ea a fost 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑙𝑡𝑓𝑒𝑙 și după ce a plecat din presă, regăsindu-se în lumea pictorilor și în cea a meșterilor populari. Ori de câte ori o întâlneam în oraș, la diverse evenimente culturale, Ada părea împăcată cu sine, mulțumită că soarta a propulsat-o în mediul ei firesc...

Este incredibil să realizez că Ada nu mai este. Astăzi a plecat spre ceruri… Ea va rămâne pentru toți care au cunoscut-o doar în amintiri. În amintiri frumoase și în lucrările pe care le-a creat…

Adio, Ada! Dumnezeu să te ierte!










A părăsit acest pământ înverzit o femeie cu suflet de floare. Colega și prietena mea din anii de școală Ada Țîbuleac. O personalitate de vază a municipiului Bălți, care s-a dedicat picturii, machetării de ziar, scrisului și cu desăvârșire - artizanatului, fiind director al lăcașului „Meșter popular”. A ilustrat cărți, a semnat și scenografie la Naționalului nostru. Toate le făcea cu tragere de inimă pentru Frumos. De azi sufletul ei se înalță spre supremul Frumos. Domnul a chemat-o la El în Sfintele Sărbători, pentru a o așeza în cereasca grădină.
În imagine zâmbetul Adei parcă îmi spune … viața e floare la pălărie. Adio, suflet de floare, cale înmiresmată spre Paradis.



































































































































































































































































































































































































































































































































Ada era OMUL-PERSONALITATE, care trăia într-o lume mai puțin accesibilă nouă, lumea artei formata din linii si penumbre, din chipuri si imagini. Ada stia sa aprecieze si sa ofere. Ada vine dintr-o familie de profesori de vita din s. Obreja, Falesti. A facut studii in arhitectura si a impartit lumina peste tot pe unde a mers. Si-a lasat amprenta de om talentat pe diverse creatii: carti, in calitate de pictor-grafician, opere de arta naturala, artizanala, tablouri... A iubit tot ce inseamna frumos. Nu s-a impacat niciodata cu neadevarul. A fost un om de rara onestitate. Si, trebuie sa recunoastem, nu a fost apreciata dupa merit. (Tatiana Chetrari)

































Trist. Ada mi-a lasat o amintire placuta din scurta mea peregrinare la Curierul de Nord, pe cand eram inca studenta....Pacat ca a plecat atat de devreme dintre noi. Drum lin catre ceruri, chip frumos si luminos... (Cornelia Cozonac)


Igor Catan: O fire foarte sensibilă, gata să sară în ajutor în orice clipă. Ada nu lasa nimic baltă, avea o imaginație de invidiat și acorda multă atenție detaliilor. Ea reușea să ne surprindă prin felul ei de a fi. Păcat că a plecat... Condoleanțe familiei!
















Poze preluate de pe facebook

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...