luni, 26 decembrie 2022

ORI FACEM ORDINE ÎN ACEASTĂ ȚARA, ORI SĂ INVITĂM STREINII SĂ NE AJUTE S-O FACEM











Sunt rare cazurile când răspund la întrebarea Facebook-ulu "La ce te gândești, Pavel? Postările ce le fac în spațiul virtual sunt, mai mult, niște observații de-ale mele care se referă la ceva ieșit din comun, de cele mai multe ori, la ceva ce nu-mi place, ce mă supără pe mine, dar și pe multă altă lume. Și mă pomenesc uneori în situația când mă întreb dacă fac bine ceea ce fac și dacă, nu cumva, displace ceea ce scriu, sau, și mai mult, mă pomenesc cu niște dușmani.

Azi mă gândesc la ceea ce le scapă parlamentarilor noștri si nu numai lor. Realizez că aceștia ar trebui să se trezească și să pună la cale viața noastră altfel decât ne-a servit-o cei ce au stăpânit până acum Puterea. Pentru ca se apropie alegerile locale, iar parlamentarii ar trebui să se gândească la ele. Adică să revină la unele legi și să le rectifice astfel ca să nu avem situații de genul celora cu care ne confruntăm în prezent. 

Bunăoară, de ce Comisia Electorală Centrală (CEC) permite lui Grigorișin, spre exemplu, care nu vorbește și nici nu vrea să vorbească limba oficială a Republicii Moldova, să candideze la funcția de primar? Permite legislația asemenea abateri de la normalitate, ori CEC-ul nu-și îndeplinește onest obligațiunile? Dacă legea permite, să fie modificată astfel ca Grigorișin să nu aibă dreptul să candideze până nu va fi în stare să conducă o ședință de lucru cu subalternii în limba oficială a Republicii Moldova. Dacă CEC-ul nu poate să interzică înregistrarea persoanelor ce nu vorbesc româna în calitate de candidați la primărie, să se modifice legea pentru a obliga această structură să schimbe starea lucrurilor. 

Sau, de ce o oarecare Marina Tauber, care nu a locuit la Bălți și la Jora, unde a fost primar, poate urgent sa obțină viză de reședință ca să candideze la aceeași funcție de primar al orașului Bălți? Dacă-i permite legea, să fie schimbată, deoarece nu are ce căuta o persoană venită de pe aiurea la cârma unei primării. 

Am impresia că legiuitorii cred că într-un oraș cu o populație de circa 130 mii de cetățeni nu există persoane demne de a candida? Hai să fim serioși! Ori facem ordine în această țară, ori să invităm streinii să ne-o facă.

P.S. Aflu azi că recent Parlamentul RM a modificat unele prevederi ale Codului Electoral. Nu sunt la curent dacă s-a modificat și stipulările care se referă la cele menționate mai sus.




DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...