luni, 22 mai 2023

MAIA SANDU: "COPIII NĂSCUȚI ÎN ZIUA ADUNĂRII "MOLDOVA EUROPEANĂ" VOR MERGE LA ȘCOALĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ"








Din motive de sănătate nu am participat la Adunarea "Moldova Europeană" din 21 mai curent. Dar am fost prezent cu gândul și cu sufletul acolo, în PMAN, urmărind pe internet tot ce s-a întâmplat în centrul capitalei RM. 

A fost un ocean de oameni. Unul neînregistrat nici la o altă Mare Adunare Națională, cu excepția, poate, doar a celei din 27 august 1989.  Când Piața "Victoriei", cum se numea în acele timpuri, a fost neîncăpătoare, încât delegații au ocupat toate parcurile și piețele alăturate, anunțau cronicile timpului.

Prea puțină încredere că cineva a reușit să numere exact participanții  la Adunarea "Moldova europeană" desfășurată duminică. Deoarece, nici nu e posibilă o asemenea numărătoare. A contat altceva. 













Întrunirea a fost organizată din inițiativa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a fost susținută de Guvern și Parlament. Iar la lucrările ei a participat și doamna Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Anume dânsa ne-a încurajat anunțându-ne că „Europa este familia voastră și e dreptul dvs de a alege destinul țării voastre! Voi alegeți Europa și Europa vă va primi cu brațele și inimile deschise. Veți aduce o bucată din Moldova în Europa și veți face Europa mai puternică.”

"Ne-am adunat tot neamul grămăjoară, din toate raioanele Moldovei, ne-am adunat în peste 50 de orașe din lumea întreagă, ne-am adunat și am spus răspicat că Moldova este europeană și că locul țării noastre este în rândul țărilor libere din Uniunea Europeană", a vociferat de la tribuna Adunării și președinta Maia Sandu. Dânsa a concretizat că copiii născuți în ziua Adunării "Moldova Europeană" vor merge la școală în Uniunea Europeană.

Optimist, în acest sens, a fost și compozitorul Eugen Doga. Domnia sa ne-a sfătuit să mergem după Soare. El nu ne poate minți, a precizat Maestrul. 

Pe parcursul întrunirii microfonul a fost oferit unui număr mare de oratori. Toți ei au exprimat încrederea și susținerea cursului european și au cerut guvernaților să accelereze ritmurile de aderare a RM la Uniunea Europeană.

Un lucru a rămas nu prea clar: de ce Maia Sandu nu declară europenilor că moldovenii sunt români.


















Dar să revenim la oceanul nostru de oameni. Despre care cred că nu este atât de important să-l supunem unei operații matematice. Pentru că s-a văzut de la o poștă câtă lume s-a adunat în PMAN. Un număr mult mai mare decât și-ar fi închipuit hoții și trădătorii de Patrie. Care chiar în aceeași zi au încercat să organizeze mitinguri de protest împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Portalul deschide.md a scris că "în cadrul Adunării Naționale "Moldova Europeană" au participat între 75000 - 80000 de persoane, ținând cont de faptul că fluxul era continuu."

















P.S. Pe 27 august 1989 am fost prezent la ediția întâia a Marii Adunări Naționale, în cinstea căreia a fost rebotezată Piața Victoriei din centrul Chișinăului. Privind online evenimentele produse ieri în aceeași piață cu un alt nume, am avut senzația că ne-am întors cu 34 de ani în urmă. Și niște lacrimi de bucurie m-au făcut să înțeleg că basarabenii au reușit în sfârșit să aleagă grâul din neghina, vorba  marelui Ion Druță, participant și el la prima ediție a Marii Adunări Naționale.

(Toate pozele care însoțesc acest text sunt preluate din internet)



DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...