vineri, 11 iunie 2021

DUPĂ APROAPE 6 ANI DE LA ÎNĂLȚAREA SPRE STELE A MARELUI MIHAI VOLONTIR, MORMÂNTUL LUI PARE UITAT DE TOATĂ LUMEA  Sau despre Scara Valorilor rămasă fără fuscei 



În ziua înmormântării lui Iurie Sadovnic cineva a postat pe facebook o poză cu mormântul marelui Mihai Volontir. L-a fotografiat cum l-a văzut chiar în aceeași zi, menționând undeva că locul de veci al bardului de la Susleni se află în vecinătatea mormântului celuia care a fost Mihai Volontir. Și a mai adăugat: "cred ca ar fi fost mai bine, dacă mormântul îi era la Bălți".

Nu am îndrăznit să aprob sau să contest poziția autorului ideii de mai sus și nici măcar nu am intrat în polemică. Nu am făcut-o, deoarece cred că nu este atât de ușor să stabilești cum ar fi fost mai bine.

Ca să fiu sincer, atunci, în septembrie 2015, când marele actor și-a dat sufletul, credeam că va fi înmormântat în cimitirul orașului în care și-a trăit și a activat întreaga viață. Există în acest cimitir o Alee a actorilor, un fel de Panteon al personalităților Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din localitate. Și mai există la Bălți o casă unde a locuit Maestrul și unde își duce bătrânețea în singurătate soția acestuia, actrița Eufrosinia Dobândă-Volontir. E și un oraș de iubitori de teatru, care i-au aplaudat măiestria și l-au onorat în timpul vieții când îl întâlneau pe străzile sau prin scuarurile și parcurile Bălțiului.

Dar, Mihai Volontir a fost și rămâne o valoare națională, o figură care a lustruit imaginea și onoarea Republicii Moldova în lumea întreagă. A reprezentat Basarabia ca Artist al Poporului și ca Laureat al Premiului de Stat al URSS, s-a filmat în numeroase pelicule cinematografice create în diverse țări.

Mihai Volontir a fost și unul din cei 278 de deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență din 27 august 1991.

Nu e de neglijat și faptul că la Bălți au fost lansate și au circulat încă în timpul vieții și după ce a decedat, diverse inițiative privind eternizarea numelui lui, inițiative care s-au dovedit a fi mincinoase. Pe timpul unui primar comunist s-a încercat atribuirea numelui marelui actor Pieței centrale din Bălți, care îl înveșnicește astăzi pe Vasile Alecsandri. Nu s-a acceptat, motivându-se că asemenea gesturi se fac doar după moarte. Volontir, însă, mai era încă în viață. Când actorul a urcat în ceruri, primarul de atunci care mai conduce și astăzi primăria capitalei de nord, s-a scăpat cu vorba că-i va ridica în centrul urbei un monument. Nu a mai fost sa fie. Nici, măcar, o stradă din oraș nu-i poartă numele. Și doar cu sprijinul material al unor oameni de afacere, consilieri locali, arhitecți și sculptori, în august 2019, pe Aleea Clasicilor din Bălți a fost dezvelit un bust din bronz al Marelui Volontir.







Ala Bujor, o prietenă de pe facebook, care postase poza cu mormântul lui Volontir la circa 6 ani de la apariția lui în cimitirul de pe strada Armeneasca din Chișinău, nu a putut să nu lase și un comentariu sub ea: "deseori mă gîndeam că am ajuns unde am ajuns anume din cauza degradării noastre spirituale... a fiecăruia în parte, a societății și a neamului în întregime... cînd a început oare, de nici nu am observat, mite să conștientizăm... și nu dați vina doar pe guvernări... le-am pierdut pe cele sfinte din scara valorilor... o scară rămasă fără fuscei... Hristos s-a înălțat!"

La care comentariu a reacționat Paula Pascaru, o altă internaută, la fel de revoltată de ce văzuse în poza: "dnă Ala, ni se trage din trecut. Vița de gospodari, de intelectuali adevărați, de preoți ș.a.m.d. a fost nimicită in război, prin foamete si deportări. A rămas ce a rămas... Restul au fost mutilați spiritual. S-au lăsat mutilați."





7 comentarii:

  1. Când am citit fragmentul din articolul tău, Pavel --- „𝑁𝑖𝑐𝑖, 𝑚𝑎̆𝑐𝑎𝑟, 𝑜 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑑𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑜𝑟𝑎𝑠̦ 𝑛𝑢-𝑖 𝑝𝑜𝑎𝑟𝑡𝑎̆ 𝑛𝑢𝑚𝑒𝑙𝑒. 𝑆̦𝑖 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑐𝑢 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑚𝑎𝑡𝑒𝑟𝑖𝑎𝑙 𝑎𝑙 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑜𝑎𝑚𝑒𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑓𝑎𝑐𝑒𝑟𝑒, 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑙𝑖𝑒𝑟𝑖 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑖, 𝑎𝑟ℎ𝑖𝑡𝑒𝑐𝑡̦𝑖 𝑠̦𝑖 𝑠𝑐𝑢𝑙𝑝𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑖̂𝑛 𝑎𝑢𝑔𝑢𝑠𝑡 2019, 𝑝𝑒 𝐴𝑙𝑒𝑒𝑎 𝐶𝑙𝑎𝑠𝑖𝑐𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝐵𝑎̆𝑙𝑡̦𝑖 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑒𝑙𝑖𝑡 𝑢𝑛 𝑏𝑢𝑠𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑟𝑜𝑛𝑧 𝑎𝑙 𝑀𝑎𝑟𝑒𝑙𝑢𝑖 𝑉𝑜𝑙𝑜𝑛𝑡𝑖𝑟” --- mi-am amintit cum rapid, în preajma dezvelirii bustului, de pe piedestal a fost ștearsă inscripția „Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pavel, îți mulțumesc... Felul tău sincer de a le spune lucrurilor pe nume e copleșitor. Te citesc și, de fiecare dată, parcă aș găsi potcoava... Pentru o clipă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Claudia! Caut insistent și eu Potcoava. M-aș bucura mult să o găsesc. Fie și pe o clipă, dar să o simt. Mulțumesc de încurajare!

      Ștergere
  3. Opinia unei scriitoare cum este Claudia Partole ma onoreaza. Multumesc draga Claudia!

    RăspundețiȘtergere

  4. Renumit actor, cel mai bun actor al sec. al XX-lea, Personalitate de înaltă valoare națională,distins cu medalia ”Meritul Civic” Mihai Volontir zace în acest mormânt rece, uitat de toată lumea! Trist! Durut până la lacrimi!
    Odihnă veșnică, maestre! Veșnică pomenire!
    E.M.

    RăspundețiȘtergere

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...