joi, 19 ianuarie 2023

 

ÎN ANUL 2003, LA PORUNCA GUVERNULUI RM, MINISTERUL CULTURII NU A AVUT OBIECȚII "PRIVITOR LA STRĂMUTAREA ÎN ALT LOC DE AMPLASARE A MONUMENTULUI LUI V. I. LENIN"












S-a întâmplat cam două decenii în urmă, pe la finele anului 2003. Și dacă facem un mic calcul, constatăm că avem un jubileu. Un jubileu rușinos. Pentru că semnătura lui tot rușinoasă, depusă atunci, în 2003, sub un text și mai rușinos, i-a șifonat imaginea pentru totdeauna. Care este, cum zic comuniștii, și astăzi vie. Imagine șifonată, dar vie. Și care riscă să nu fie uitată în vecii vecilor. 

E vorba despre o frază semnată de către Veaceslav Madan, ministrul culturii al RM în acea perioadă. O frază, care, de fapt, constituie un răspuns al ministerului adresat Primăriei Bălți la un demers al executivului bălțean.

Iată-l: La porunca Guvernului Republicii Moldova, Ministerul Culturii Vă informează că nu are obiecţii privitor la strămutarea în alt loc de amplasare a monumentului lui V. I. Lenin”.



Mai puțin ne interesează structura, formularea frazei și gramatica acestui "document". Pentru că s-a vrut să fie un document acest răspuns. Conținutul căruia urma să permită socialiștilor și comuniștilor de la primăria Bălți să readucă monumentul lui Vladimir Lenin, aflat la păstrare pe teritoriul Comisariatului militar, în centrul urbei. Chiar în fața clădirii primăriei de atunci.

Ne interesează altceva. Felul cum a fost gândită unica frază din acest răspuns. Cică, "La porunca Guvernului, Ministerul Culturii Vă informează că nu are obiecții privitor la strămutarea în alt loc de amplasare a monumentului lui V. I. Lenin."

Scurt și clar. Ca la comuniști. Fără concretețe. Pur și simplu, în alt loc. Dar unde, în care loc? Nu se arată unde. 

Și ne mai interesează de ce ministrul Veaceslav Madan, un actor și regizor lăudat cândva, și-a pus semnătura sub această propoziție. Știind, totuși, că monumentul lui Lenin trebuia să fie readus în centrul urbei. După ce mai mulți ani în urmă fusese demontat din piața centrală și instalat la păstrare, în singurătate, pe teritoriul comisariatului militar Bălți. Care rămâne un fel de al doilea Razliv pentru Lenin.





Această istorie s-a sfârșit rușinos pentru primăria Bălți și Consiliul Municipal Bălți, constituit în majoritate din foști comuniști și socialiști. Dar și pentru ministerul Culturii și ministrul Veaceslav Madan. Căci la insistența opoziției bălțene, instanța a anulat decizia Consiliului Municipal Bălți de a reinstala monumentul lui Lenin în centrul localității.















                                      *          *          *  

Am  considerat să revin, pentru istorie, la această temă după ce am găsit în ziarul "Opinia" din 6 iulie 2004 următorul material.

MINISTRUL CULTURII, VEACESLAV MADAN, „A AUTORIZAT” REINSTALAREA MONUMENTULUI LUI LENIN DIN BĂLŢI „LA PORUNCA” GUVERNULUI

Opoziţia bălţeană a cerut Procuraturii bălţene intentarea unui dosar administrativ faţă de funcţionarii publici implicaţi în falsificarea  documentelor necesare pentru înfăptuirea lucrărilor de edificare a monumentului

Membrii fracţiunii de opoziţie „Plai” din cadrul Consiliului municipal (CM) Bălţi au intrat în posesia setului de materiale oficiale privind legalitatea reinstalării monumentului lui Vladimir Lenin în centrul localităţii. Specialiştii în materie au sesizat din capul locului că aceste acte normative au fost elaborate şi scrise în mare grabă şi cu numeroase abateri de la legislaţia în vigoare, care privite cu ochiul unui jurist calificat ar putea constitui un motiv serios pentru intentarea de către organele de drept şi a unor dosare penale.

Şeful Oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, Valeriu Grumeza, afirmă în răspunsul oferit opoziţiei că decizia CM Bălţi nr. 3/18 din 31 iulie 2003 privind reinstalarea în centrul urbei a chipului din granit a lui Vladimir Lenin corespunde Hotărârii Guvernului. nr. 681 din 10 iunie 2003  “Despre modul de edificare a monumentelor”, care stipulează că edificarea lor se realizează exclusiv prin hotărâre de Guvern, adoptată în temeiul propunerii Ministerului Culturii şi deciziei administraţiei publice locale. Grumeza mai susţine că Ministerul Culturii prin scrisoarea nr. 04-10/1223 din 11 noiembrie 2003 a anunţat Primăria Bălţi că „la porunca Guvernului RM” acesta „nu are obiecţii privitor la strămutarea în alt loc de amplasare a monumentului lui V. I. Lenin”. Simţind că răspunsul este cusut cu aţă albă, reprezentatntul cabinetului de miniştri în teritoriu, încearcă să-şi diminueze vina ce o poartă pentru cele ce se întâmplă în prezent în capitala de nord a ţării, amintind opoziţiei că Oficiul teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat a fost constituit în 2004, „adică după adoptarea de către CM Bălţi a deciziei nr. 3/18 din 31 iulie 2003”.

Surse neoficiale spun că acest răspuns putea fi oferit opoziţiei mai devreme dacă la momentul respectiv în cadrul Oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat nu se producea o remaniere de cadre. Se afirmă că fostul şef al serviciului juridic al instituţiei, Vasile Vârlan, ar fi pregătit protestatarilor un răspuns adecvat legislaţiei în vigoare, care nu a convenit autorităţilor comuniste şi din care cauză acesta a fost impus să scrie cerere de concediere. Varianta a doua a răspunsului, cea în posesia căreia a intrat opoziţia, a fost ticluită deja de către un alt jurist al oficiului.

Un răspuns oficial vizavi de problema reinstalării monumentului lui Lenin a oferit consilierilor fracţiunii de opoziţie „Plai” şi primarul municipiului Bălţi, Vasile Panciuc. Şeful administraţiei bălţene comunică autorilor interpelării că nu poate prezenta copia hotărârii de Guvern privind aprobarea deciziei CM din 31 iulie 2003, deoarece „Hotărârea Guvernului. nr. 681 din 10 iunie 2003  “Despre modul de edificare a monumentelor”, care stipulează că edificarea monumentelor se realizează exclusiv prin hotărâre de Guvern „nu se referă şi la schimbarea locului monumentelor”. Panciuc oferă consilierilor opoziţionişti copiile mai multor alte acte normative necesare în cazurile ridicării monumentelor, printre care Certificatul de urbanism, Autorizaţia de construcţie, proiectul monumentului lui Lenin, două scrisori sosite în adresa primăriei Bălţi de la Ministerul Culturii vizând problema reinstalării lui, etc.

Primul demers, datat cu 10 octombrie 2003 şi semnat de ministrul Veaceslav Madan comunică primarului Vasile Panciuc că  problema reinstalării monumentului lui Vladimir Lenin „nu se află în competenţa Ministerului Culturii”, deoarece chipul din granit al conducătorului proletariatului mondial aflat în prezent pe teritoriul Centrului militar din localitate „nu este înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului RM nr. 1531-XII din 22 iunie 1993”. Doar peste o lună şi o zi ministrul Veaceslav Madan expediază Primăriei Bălţi o altă scrisoare din care cităm: „La porunca Guvernului Republicii Moldova Ministerul Culturii Vă informează că nu are obiecţii privitor la strămutarea în alt loc de amplasare a monumentului lui V. I. Lenin”.

Contactat să comenteze aceste răspunsuri, preşedintele fracţiunii de opoziţie „Plai” din cadrul CM Bălţi, juristul Sergiu Iordan, a declarat că termenul PORUNCĂ nu poate substitui o hotărâre de Guvern, chiar dacă aceasta a fost dată de către un demnitar cu funcţie de răspundere din cadrul cabinetului de miniştri. În plus, dacă chestiunea reinstalării chipului din granit a lui Ulianov care nu este înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat „nu se află în competenţa Ministerului Culturii”, de ce respectivul minister „nu are obiecţii privitor la strămutarea” lui?, întreabă retoric Sergiu Iordan.

Un alt reprezentant al fracţiunii de opoziţie „Plai” din cadrul CM Bălţi, Simion Guţu, afirmă că administraţia comunistă de la Bălţi a întrecut orice măsură de falsificare a documentelor necesare pentru demararea lucrărilor de construcţie a postamentului presupusului monument. Sursa citată spune că Autorizaţia de construcţie a fost întocmită la 11 iunie 2004 în baza cererii Comitetului municipal Bălţi a PCM, în persoana secretarului respectivei organizaţii Vladimir Vitiuc, şi înregistrată la... 14 iunie 2004. Simion Guţu mai afirmă că respectiva Autorizaţie a fost înregistrată cu numărul 102 şi la Inspecţia de Stat în construcţii „Nord” în ziua de 16 iunie 2004, iar lucrările de edificare a postamentului au început la 7 iunie curent. Consilierul opoziţonist mai spune că primăria a permis titularului autorizaţiei să falsifice valoarea lucrărilor de construcţie şi să nu achite taxa de stat. Potrivit documentului, costul lucrărilor este estimat la 5000 de lei, iar un simplu calcul al valorii lor, dacă e să credem celor scrise în proiectul monumentului, măreşte această sumă până la 60-70 mii de lei.

Atât Sergiu Iordan, cât şi Simion Guţu, susţin că nu au putut afla sursa de finanţare a lucrărilor de construcţie, deşi au solicitat în repetate rânduri informaţii de acest gen. Ei susţin că şi suma de 60-70 mii de lei ar putea fi prea mică pentru îndeplinirea lucrărilor de construcţie, deoarece la înfăptuirea lor sunt necesare circa 2 tone de construcţii metalice, 15,6 metri cub de beton, circa 300 metri pătraţi de placă din ciment, etc.

Între timp Curtea de Apel Bălţi a respins cererea de chemare în judecată a CM Bălţi în care este cerută anularea deciziei din 31 iulie 2003 a forului municipal privind reinstalarea monumentului lui Vladimir Lenin în centrul oraşului. Potrivit încheierii judecătorului Ion Secrieru, cererea de chemare în judecată a opoziţiei bălţene nu poate fi pusă pe rol din cauza nerespectării procedurii de soluţionare prealabilă a conflictului. Instanţa face trimitere la articolul 14 (1) al Legii Contenciosului administrativ care stipulează că persoana vătămată într-un drept printr-un act administrativ urmează să solicite revocarea acestuia printr-o cerere prealabilă adresată autorităţii publice emitente în termen de 30 zile de la data comunicării actului. Încheierea a fost emisă cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile. Opoziţia spune că va ataca această decizie a Curţii de Apel în instanţa ierarhic superioară.

Recent cei şase membri ai fracţiunii de opoziţie „Plai” din cadrul CM Bălţi au înaintat procurorului municipiului Bălţi, Valeriu Botnari, o interpelare în care solicită suspendarea Autorizaţiei de construcţie şi a Certifcatului de urbanism eliberate Comitetului municipal Bălţi al PCM pentru îndeplinirea lucrărilor de reinstalare a monumentului lui Lenin. Ei solicită, de asemenea, emiterea de către procuror a unui protest în adresa CM Bălţi privind abrogarea deciziei nr. 3/18 din 31 iulie 2003 ce se referă la reinstalarea monumentului lui Vladimir Lenin în centrul urbei şi intentarea unui dosar administrativ faţă de persoanele implicate în falsificarea datelor pentru eliberarea Autorizaţiei de construcţie şi a Certifcatului de urbanism.

O nouă cerere de chemare în judecată a CM Bălţi în care se solicită anularea deciziei din 31 iulie trecut a forului municipal a depus recent la Curtea de Apel Bălţi bălţeanul Igor Gordaş. Acesta a ţinut cont şi de procedura de soluţionare prealabilă, extrajudiciară, a conflictului. Iar opoziţia, deşi într-un număr mai redus continuă să picheteze groapa lui Ilici. Deşi unele surse afirmă că primarul bălţean a emis o dispoziţie privind stoparea lucrărilor de construcţie, opoziţia nu poate obţine un document oficial în acest sens.

Petre CORLĂTEANU



DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...