luni, 19 aprilie 2021

ANA BLANDIANA: "SĂ SE VADĂ CĂ GHETELE SUNT ÎN MÂINI"













Elevă silitoare fiind, fiica-mea s-a bucurat mult de atenția și susținerea noastră, a părinților, dar și de cea a profesorilor care i-au apreciat înalt spiritul ei creativ. Avea 12 ani când a obținut un bilet la o tabară de vară desfășurată în Sighetul românesc. L-a câștigat ca învingătoare a unui concurs cu genericul "Ce știu eu despre anii comunismului?", anunțat de Fundația "Academia Civică" din România. Concursul a întrunit circa 150 de elevi între 11 si 18 ani din România, Republica Moldova și Ucraina (Bucovina de Nord).

Rodica a apelat la ajutorul meu, întrebându-mă ce exemplu să aleagă pentru a scrie ceva la tema concursului și cum să o desfășoare. I-am propus să se inspire dintrun material de-al meu despre edificarea în piața Gării de Nord din Bălți a unui monument consacrat memoriei foștilor represați și deținuți politici trimiși în siberii de regimul comunist. Tocmai îl publicasem în acele zile în unul de ziarele editate la Chișinău.

S-a întors de la acea Școală de vară din Sighet deosebit de impresionată. Mi-a arătat și o poză cu poetesa Ana Blandiana. Cum s-au plimbat împreună desculț pe imașul de lângă o stană din Maramureș. Și mi-a povestit cum poetesa a cerut celui care le-au fotografiat  "sa se vadă că ghetele sunt în mâini".

Înspre toamna anului 1999, Fundația "Academia Civică", președintă a căreia era aceiași Ana Blandiana, a editat culegerea "Exerciții de memorie". Cartea cu peste 300 de pagini a inserat materiale scrise de participanții la concurs. Iar "Povestea unei statui neridicate", semnată de Rodica Dumbrăveanu a fost plasată în paginile 210-211 ale cărții.

Cele povestite de către copiii de vârstă școlară în paginile acelei culegeri au fost înalt apreciate de vârstnici. Iar Ana Blandiana a abordat și o problemă serioasă ce ține de educația tinerei generații. "O primă concluzie de ordin general este că ceea ce știu acești elevi despre comunism nu știu din școală, ci din familie, de la vecini, de la prieteni, din ziare, din cărți găsite întâmplător. După zece ani de libertate a informației, atât în România, cât și în Republica Moldova, școala se află încă în afara lanțului informațional care îl face pe copil să înțeleagă istoria pe care trebuie să o continue", scrie în Postfața culegerii Ana Blandiana.















DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...