sâmbătă, 1 ianuarie 2022

AMINTIRI DIN CĂTĂNIE: DOAR TREI DIN 18 LUNI DE ARMATĂ ÎN CEHOSLOVACIA LE-AM DORMIT ÎN CAZARMA DIN ROKYTNICE






















În munții Orlicke sunt mai multe localități considerate turistice, inclusiv orășelul Rokytnice

Rokytnice este un orășel din zona muntoasă a Cehiei. E situat în Orlicke hory, adică în munții Orlicke, în zona de nord-est a fostei Cehoslovacii. Orășelul se află înconjurat de păduri, la o distanță nu prea mare de frontiera cu Polonia în est și fosta Republică Democrată Germană la nord.

Aici, în acest orășel frumos, ostaș în termen fiind, am fost adus în octombrie 1968, după absolvirea școlii de sergenți din Nikolaev. În această localitate urma să-mi prelungesc serviciul militar obligatoriu în calitate de comandant al unei grupe de geniști. Vremurile erau tulbure, iar noi, în majoritate tineri de la țară, cu frică de părinți, dar și de regimul sovietic de atunci, nu prea înțelegeam ce se întâmplă în lume și consideram că suntem datori să ne facem cinstit, ca toată lumea, datoria față de Patrie. Iar dacă e să ne dumerim până la capăt, nici nu prea aveam putere și dreptul să ne revoltăm că nu dorim să participăm la o asemenea operație.













Prima iarnă în Cehoslovacia. Să fi fost decembrie 1968 

La doar circa trei luni de la invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia, (s-a întâmplat în noaptea de 20 spre 21 august 1968) ne-am pomenit într-un alt regim decât cel din unitatea militară unde am slujit primele 6 luni. Dormeam cu pistolul-automat sub pernă. Dacă mergeam la ospătărie sau la toaletă, aveam cu noi aceeași armă și cinci magazine pline cu cartușe pentru Kalașnikov. Eram hrăniți bine, ca și pentru timpuri de luptă. Pentru noi, proaspeți veniți din școala de sergenți, această situație ne-a părut, nu știu cum, cam neobișnuită. Ca la 1 ianuarie 1969 să depunem armele și magazinele cu cartușe la locul lor de păstrare, iar la ospătărie să ni se dea doar 20 grame de unt pe zi în loc de 80 grame, cum era până atunci. 











Rokitnice. În așteptarea semnalului încolonării pentru a merge la ospătărie.


Din un an și 7 luni, cât am fost soldat în termen al Grupului Central al Armatei Sovietice în Cehoslovacia, doar vreo 3 luni am stat în cazarma din Rokytnice. Restul sorocului m-am aflat în corturi instalate în păduri, în cazărmi improvizate sau la poligonul Libava de lângă orașul Olomouc. Încălzeam aerul din corturi cu o sobă din metal zisă "burjuikă", doar că se întâmpla să respirăm în interiorul lor mai mult fum decât aer. Dormeam, însă, neîntorși, căci saltelele și tot ce ține de așternut, erau plasate pe crengi de brad sau de pin. Iar odată la 10 zile mai mergeam și la baie, una mobilă destinată anume militarilor și tot în corturi instalată.

























"Cazarma" de lângă poligonul Libava, în care am stat mai multe luni, inclusiv iarna lui 1969


Kuranbai Bagbekov, un prieten din Uzbekistan, mi-a încercat aparatul meu de fotografiat Smena-2 și a făcut o poză reușită. Doar că mi-a "tăiat" picioarele.

Nu știu dacă vi s-a întâmplat să developați și să tratați cu fixator vre-un material fotografic în farfurii de aluminiu. Acolo unde ne aflam, toate operațiile ce țin de tratarea filmelor, apoi și a hârtiei fotografice cu reactive chimice pentru a face să apară imaginile fotografiate, le făceam anume în asemenea vase luate de la cantina ostășească. Dovadă e și calitatea nu prea bună din start a pozelor, calitate care a avut de suferit și după peste 50 de ani de la producerea lor. 

Îmi cumpărasem de la cineva un aparat de fotografiat sovietic "Smena-2" și acolo, în Cehoslovacia, am învățat arta și tehnologia fotografiei. Foloseam peliculă produsă în URSS, iar hârtia fotografică o cumpăram de la cehi. Nu am mai văzut de atunci o calitate mai bună a hârtiei fotografice. Dar marea problemă a noii mele pasiuni era lipsa vaselor în care urmau să fie prelucrate materialele fotografice. Și din această cauză am încercat farfuriile și alte vase din aluminiu.

Iar Kuranbai Bagbekov, un bun prieten din Uzbekistan, care avea funcția de șef al unui depozit de tot felul de bulendre, îmi permitea să developez filme și să copii imaginile pe hârtie acolo, în "kaptiorka" lui. M-a rugat, în schimb, să-l inițiez în arta fotografică. Așa că atunci când aveam nevoie să fiu și eu fotografiat îl rugam pe el s-o facă.











Lângă bradul de Anul Nou, 1969 spre 1970. Poligonul Libava din preajma orașului Olomouc

Anul nou, 1970, l-am întâmpinat tot la poligonul Libava. Doar că eram cazați deja în niște încăperi din lemn construite tot de ostașii sovietici. Jumătate din spațiul unor asemenea cazărmi era ocupată de către noi, ostașii sovietici, iar în aripa dreaptă a aceluiași edificiu locuiau ostași ai armatei Cehoslovaciei. Ne împăcam bine cu ei, doar că nu înțelegeam un lucru: în a doua jumătate a zilei ei, ostașii cehi, erau liberi de la activități legate de militărie, iar noi ne speteam la construcția clădirii unei băi ostășești. 

Am avut, însă, liber în ziua de 1 ianuarie, când am ieșit să ne fotografiem lângă bradul instalat în curtea orășelului ostășesc. Iar poza în care sunt și eu împreună cu băieții din pluton a făcut-o, probabil, același Kuranbai Bagbekov, deoarece nu-l văd printre noi. Iar într-o altă poză unde îl găsesc împreună cu aceeași băieți și cu comandantul de companie, eu lipsesc, ce denotă faptul că am fotografiat eu.


Tot în iarna anilor 1969 -70, lângă Olomouc, ne bucurasem mult de zăpada proaspăt căzută. Nu mai țin minte ce făceam în orășelul de la poligonul Libava, când aud de undeva, de mai departe, cum cineva mă strigă așa cum eram dezmierdat la școală în sat - Liuș - de la Pavlușa ajunsesem Liuș. Rămasei trăsnit să-mi aud numele de prietenie departe de casă, în armată, tocmai în Cehoslovacia. Când colo, apare un ofițer mustăcios, înalt și bine aranjat, care, mi-am dat seama, era Victor Ciobanu, acel flăcău, cu care, deși era cu trei ani mai în vârstă, ne-am împrietenit din școală, deoarece locuia peste două case de la cea a părinților mei. Școala medicală pe care a urmat-o, apoi armata, ne-a despărțit pentru câțiva ani. Ca să ne întâlnim la poligonul de lângă Olomouc. Ne-am văzut, mai apoi, la Corlăteni de câteva ori, când venea în concediu. A slujit, cum spuneam, în Cehoslovacia, în Ungaria, în Kușka, un oraș-cetate din Turkmenistan, în alte localități din fosta URSS. Ultima dată când ne-am întâlnit îmi spunea că s-a aciuat cu traiul în Dnipropetrovsk, oraș din Ucraina. Zilele trecute am întrebat niște rude de-a lui când mai vine Victor pe la baștină. Nu am putut afla un răspuns, deoarece nimeni nu mai cunoaște nimic despre el. Unde ești, prietene? Mahalaua, satul în întregime și eu îți ducem dorul!




Muncitori de la o fabrică de cărămidă din Olomouc

Când eram la poligonul Libava, am lucrat timp de vreo două luni la o fabrică de cărămidă din Olomouc. Astfel am recompensat prețul materialului de construcții pentru edificarea unei băi publice la poligon. Ne trezeam pe la ora 4 dimineața, luam micul dejun și urcam într-un camion care ne transporta timp de vreo jumătate de oră la fabrica de cărămidă. Lucram până pe la orele 14, după care eram liberi până la ora 4 a următoarei zile. 

Eram locțiitorul comandantului de pluton și responsabil de corectitudinea purtării ostașilor în timpul activității la fabrică și în relațiile cu muncitorii de acolo. Ne-am și împrietenit mult cu angajații întreprinderii, care, se vede, au simțit că nu noi, ostașii de rând, suntem vinovați de cele ce s-au întâmplat în noaptea din 20 spre 21 august 1968.



















La poligonul Libava cu echipajul stației de filtrare a apei. A fost specialitatea a doua pe care am însușit-o înainte de demobilizare. Nu am fost lăsat la vatră până nu am pus în funcțiune toată tehnica ce ține de complexul de filtrare a apei. 

Prin aprilie 1970 am participat împreună cu echipa, comandant al căreia eram, la aplicațiile Grupului militar dislocat în Cehoslovacia. Tocmai însușisem o nouă specialitate militară, cea de laborant al Stației de filtrare și purificare a apei, MAFS. Aceasta era compusă dintr-un camion cu filtre, 5 rezervoare de apă  fiecare cu o capacitate de câteva tone de lichid și 5 pompe motorizate care transportau apa dintr-un lac, spre exemplu, în rezervoare, de unde apoi era pompată spre filtre și depozitata în alte rezervoare cu apă curată. Toate aceste componente ale stației erau îngrijite și puse în funcțiune de 5 membri ai echipajului, mai marele al căruia eram eu. 

Și încă ceva: trei din cei cinci membri ai echipei urmau peste o lună și ceva să fim lăsați la vatră. Comandantul regimentului, puțin în glumă, dar mai mult în serios, ne-a pus și o condiție: demonstrați cum funcționează această drăcie și... plecați acasă. Am demonstrat în fața la multă lume cum funcționează drăcia, dar demobilizarea ni s-a permis doar în prima jumătate a lunii iunie. Că-mi era și teamă să nu întârzii la examenele de intrare la facultate.









"Rotnâi", zis și comandantul de companie, un căpitan și un om de aur.


În drum spre Libava sau Rokytnice














Aceeași hartă la o scară mai mare. 





 Între anii 1968-1970, când mi-am făcut serviciul militar eu, această clădire imensă 
nu exista. Undeva în minutul 3,43 - 3,52 ale filmului apar clădiri jerpelite cu două etaje în care am fost cazați noi. Până la invazia armatei sovietice în Cehoslovacia acestea serveau drept cazărmi pentru armata Cehoslovaciei.


Iar în acest video e orășelul Rokytnice, cu centrul lui istoric și ceva din periferie. E o bijuterie de localitate, unde, noi, ostași în termen, nu am prea avut posibilitate să ieșim. L-am văzut doar în trecere. Dar s-a întâmplat să gustăm într-un bar bere de producție locală.



DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...