duminică, 20 martie 2022

"DEVINE IMPOSIBIL SĂ FII LA MIJLOC, OLEACĂ SĂ-L SUSȚII PE PUTIN ȘI OLEACĂ SĂ ÎȚI FIE MILĂ DE COPIII OMORÂȚI ÎN UCRAINA"











Mă interesam acum ceva timp pe o rețea de socializare dacă lumea și cei de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului cunosc faptul că postul de radio "Sputnik" nu a fost închis și că el mai funcționa. Am făcut-o după ce, dacă e să credem știrilor, pe 26 februarie SIS blocase, portalurile www.sputnik.md și www.gagaznews.md pentru lansarea informațiilor "ce incintă la ură și război în condițiile stării de urgență".

Dar, a doua zi, pe 27 februarie, îl aud pe bine cunoscutul Andrei Porubin (nici nu știam că activa la "Sputnik") vorbind la microfon vrute și nevrute despre ce se întâmplă în cele două republici autoproclamate din estul Ucrainei. Iar eu așteptam vești din Harkov sau Kiev, orașe care tocmai fuseseră atacate cu rachete de către militarii ruși. Eram în a patra zi de război în Ucraina, iar Porubin ne vorbea doar despre noutățile din cele două nerecunoscute republici. 












Nedumerirea a apărut de la sine. M-am întrebat mai întâi pe mine, am întrebat apoi lumea competentă, dar și Consiliul Coordonator al Audiovizualului: "Este sau nu este interzis postul de radio "Sputnik Moldova"? Pentru că am auzit acum câteva minute un crainic de la știri care m-a anunțat ce e mai nou în republica populară donețk". Persoane pe care nu pot să nu le cred au postat comentarii la întrebarea mea prin care mi se anunța că "Sputnik" mai emite nu doar în RM ci și în România, retransmis de Hit FM.

M-a nedumerit acest Porubin, pe care-l consideram "de-al nostru", amintindu-mi că acum mulți ani am participat la un concurs organizat, pare-mi-se, de Fundația "Soros" sau de către API, și ne-am pomenit ambii printre învingători. Atunci ne-am și cunoscut.

Două sau trei zile mai târziu după acea emisiune de pomină moderată de Porubin, mass-media difuzează o știre bombă: întreaga echipă de la "Sputnik Moldova" și-a depus demisia.



Și uitasem de acest eveniment, doar că la Moscova a apărut jurnalista Marina Ovseannikova care a demonstrat că Putin nu este întreaga Rusie. Și că adevărații jurnaliști nu-și vând demnitatea. În timpul difuzării știrilor programului "Vremea" ea a cerut stoparea războiului din Ucraina și a minciunii propagandistice de la „Pervîi kanal”. Mi-am amintit atunci de Porubin și echipa Sputnik-ului. Care au lăsat într-o declarație o frază nu știu cât de sinceră: "Milităm pentru pace și condamnăm vehement orice agresiune militară care seamănă moarte." Doar că Sputnik Moldova este un post de radio pro rus. Și semnatarii declarației nu cred să nu fi știut acest adevăr la angajare.




Problema echidistanței jurnalistice în RM se discută și se caută soluții pentru a o aduce la normalitate de mulți ani. Mai ales că politicul a permis editarea și difuzarea unor publicații și posturi de radio și TV care nu fac jurnalism, ci intoxică permanent cetățenii RM. Ex-președintele RM, Igor Dodon, spre exemplu, s-a expus recent în una din mediile controlate de el: „Cred că Rusia va rezista, iar Occidentul, din cauza sancțiunilor va pierde mult mai mult, pe termen scurt și mediu. În orice caz, soluția trebuie să fie identificată la masa de negocieri și sper că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. Cu Rusia, cu Putin trebuie să fim prieteni. Noi trebuie să menținem relații bune cu toți. Această perioadă dificilă va trece, nu trebuie să ardem podurile cu nimeni”.
Lumea râde de această poziție a unui fost președinte de țară. Râde și plânge: cum să negociezi cu un agresor care chiar și în momentul desfășurării lor, lansează rachete aducătoare de moarte spre Maternitatea sau Teatrul din Mariupol? Cum să fii prieten cu Rusia și Putin, când acesta comandă dispariția Ucrainei?


Și Alina Radu de la Ziarul de Gardă s-a expus vizavi de problema echidistanței și independenței presei moldovenești. "Problema noastră nu e la Moscova, e la Chișinău, unde există mai multe redacții care servesc regimul de la Moscova: NTV Moldova, Accent TV, Pervîi Canal, controlate de către acoliții lui Igor Dodon, dar și posturile preluate de către Ilan Șor." Într-un editorial întitulat "Jurnaliștii lui Putin, înrolați la Chișinău" directorul "Ziarului de Gardă" precizează: "Această perioadă a războiului, cu toată tragedia ei, e o mare oportunitate de purificare pe toate segmentele: politice, guvernamentale, mediatice. Acum devine imposibil să fii la mijloc, oleacă să-l susții pe Putin și oleacă să îți fie milă de copiii omorâți în Ucraina, oleacă să primești salariu de la NTV și un pic în suflet să fii solidar cu refugiații, un pic să spui minciuni la TV, dar acasă să fii împotriva războiului."
Sursa. Digi24.ro.

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...