luni, 26 februarie 2024

AM AVUT SENZAȚIA CĂ LUI ALEXANDRU BODESCU I-AR FI FOST RUȘINE DE STAREA ÎN CARE SE AFLĂ CASA UNDE A LOCUIT



Există la Bălți (încă mai există) o clădire construită acum peste 120 de ani. E o raritate, în primul rând, dacă ne referim la vârsta pe care o are acest edificiu. E o raritate și pentru aspectul arhitectural unic al ei. Zic astea, deoarece cu excepția, poate, a doar Catedralei "Sfântul Nicolae", nu cunoaștem prea multe alte case din Bălți edificate în acea perioadă și mai devreme. 

Wikipedia precizează că e vorba despre o clădire de importanță arhitecturală și istorică numită astăzi Casa Bodescu. A fost construită pe teritoriul conacului urban al ultimilor proprietari ai orașului Bălți la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea. Inițial a fost casa de locuit a lui Alexandru Bodescu, fiul lui Constantin Bodescu, care se trăgea dintr-o prestigioasă viță de boieri și care era proprietarul localității Bălți și a împrejurimilor acesteia. 

După decesul lui Alexandru Bodescu, în anul 1914, casa a fost cumpărată de administrația localității. Iar până în 1918 clădirea a găzduit Zemstva orașului, ca la 3 martie 1918 în acest local, reprezentanții ei să voteze și să ceară Unirea Basarabiei cu România. Ulterior, până la cel de-al doilea război mondial, edificiul a servit drept sediu pentru prefectura județului Bălți.


















Inițial, însă, clădirea a avut doar un singur etaj. Iar în anul 1934 i s-a mai adăugat unul, un balcon, geamuri și ornamente exterioare. Intrarea principală a fost accentuată prin 6 coloane în stil ionic, pe care se sprijină balconul, precizează Wikipedia.












În perioada sovietică, clădirea a găzduit Palatul pionierilor, apoi Oficiul Stării Civile Bălți. În acest răstimp edificiul a fost reparat de multiple ori. Doar că lucrările din acea perioadă se făceau... de mântuială, încât în ultimii ani edificiul a ajuns într-o stare critică. Iar pentru a redresa cumva situația, autoritățile au tot elaborat și aprobat numeroase decizii, care au rămas nerealizate.

Având statut de monument de importanță națională ocrotit de stat, Consiliul Național pentru Monumentele istorice, într-o ședință din 4 februarie 2016, a decis restaurarea fațadei clădirii. S-a pus la cale instalarea ușilor și ferestrelor după modelul istoric, reconstituirea din ghips a chenarelor ferestrelor și a altor elemente decorative ale fațadei. Au fost programate lucrări de finisare și de reconstituire a formei originale a soclului edificiului și a acoperișului. Și toate astea au rămas doar pe hârtie. Ca în noiembrie 2022, edificiul aflat în starea sa de ruinare, să fie transmis cu titlu gratuit de la administrarea Cancelariei de Stat în cea a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pentru a fi gestionat de ADR Nord.





În prezent stăpâni reali ai edificiului sunt... porumbeii. Și nu mă lasă în pace o întrebare năstrușnică care m-a pus pe gânduri chiar în ziua când am făcut câteva poze la Casa Bodescu de azi. Am avut  senzația că în una din zilele apropiate, de undeva, dintr-o sală a casei sale, iese să meargă la plimbare chiar proprietarul acestui edificiu, Alexandru Bodescu. Când ajunge, însă, la poartă își întoarce privirea și se înspăimântă de ce vede în față. Și, parcă, i se face rușine de starea în care se află azi casa în care a locuit la începutul secolului trecut.






P.S. În Bălți, la începutul secolului trecut, a existat o Piață care purta numele lui Alexandru Bodescu.



DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...