sâmbătă, 18 mai 2024

BORIS GRIȚUNIC ESTE OMUL CARE ÎN 1992 A OPRIT CONSTRUCȚIA BLOCURILOR LOCATIVE PE OASELE PRIZONIERILOR MORȚI











Acum 32 de ani, în timpul unor lucrări de terasament în preajma Podului Chișinăului din Bălți, oamenii care efectuau aceste săpături au descoperit o mulțime de oase și cranii omenești. Arhitectul Boris Grițunic, care tocmai elaborase un proiect pentru construcția unui cartier locativ în acea zonă, este omul care a stopat lucrările de construcție.

Deunăzi, și-a reamintit despre acele evenimente, povestind cum au derulat ele în fața participanților la un serviciu divin pentru sfințirea unei noi Troițe instalate pe mormântul comun al prizonierilor ce au murit în vara și toamna anului 1944 în lagărul nkvd-ist nr. 33 aflat în acea perioadă la Bălți.

  


Boris Grițunic este autorul monumentului în memoria deportaților aflat în piața Gării feroviare Bălți-Slobozia. Tot el a realizat proiectul Aleii Clasicilor Culturii Naționale situată în centrul orașului Bălți. Boris Grițunic a elaborat și un proiect de monument în memoria miilor de prizonieri ce au murit în lagărul nkvd-ist nr. 33. Autoritățile bălțene au refuzat să-l  ridice, evocând lipsa mijloacelor financiare necesare.


DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...