duminică, 16 ianuarie 2022

"IARTĂ-NE CĂ AM ADUS RAIUL ȘI IADUL PE ALTARUL TĂU. N-AM FĂCUT-O DIN DUȘMĂNIE. NICI DIN RĂZBUNARE. NICI DIN TRĂDARE. AM FĂCUT-O DIN CREDINȚĂ SUPREMĂ. CREDINȚĂ ÎN TINE. ÎN JOC. EU VREAU SĂ JOC!"


În ziua nașterii Marelui Eminescu, când poetul ar fi împlinit 172 de ani, amatorii de teatru din Basarabia, dar nu numai ei, au aflat o veste mult așteptată. Ne-a adus-o jurnalista Zina Izbaș de la Radio-Moldova, care zice că s-a bucurat mult să o cunoască pe cea despre care a fost onorată să difuzeze noutatea. Zina e prima care a  anunțat pe facebook că talentata actriță Eufrosinia Ureche-Capmari de la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, a fost distinsă cu titlul "Artist al poporului" din RM.

 


A venit la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți în anul 1981, după absolvirea Institutului de Arte "Gavriil Muzicescu", astăzi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Pe parcursul a patru decenii, alături de colegii săi de trupă, a creat o mulțime de roluri în peste 70 de spectacole. A jucat-o pe Vitoria Lipan din "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu, pe Carmina din "Despot-Vodă" de Vasile Alecsandri, Fata ușuratică din "Desfacerea gunoaielor" de Marin Sorescu, Călugărița din "Oltea" lui Andrei Strâmbeanu, Scaraoțchi din "Omul și dracul" de Victor Bădiță, Mama de la țară din "Buchetul" lui Nicolae Rusu, Vera Sergheevna din "Dragă doamnă profesoară" de Ludmila Razumovskaia, Doamna din "Deșteptați-l pe Ion" de Nicolae Roșca și multe alte roluri. Nu a îndrăznit, însă, să depună pentru unele mai multă muncă și talent iar pentru altele - mai puține eforturi. S-a consumat în aceeași măsură la crearea rolurilor secundare ca și atunci când a trebuit s-o joace pe Vitoria Lipan, spre exemplu.


















A lucrat cu mulți regizori și cu toți s-a înțeles de minune. De la unii a avut de învățat, pe alții i-a ajutat să-și dezvolte și să-și desăvârșească măiestria. Or, scena Naționalului bălțean a fost întotdeauna o școală și pentru regizori. Iar Eufrosinia Ureche-Capmari a jucat în spectacolele montate de Anatol Pânzaru, Silviu Fusu, Dumitru Griciuc, Ion Sandri Șcurea, Nadejda Aronețkaia, Ion Bordeianu, Ion Puiu, Anatol Răcilă, Mihai Volontir, Ion Ciubotaru, Nicolae Ursu, Victor Ignat, Ion Marcoci, Alexandru Cozub, Ina Ilașciuc, etc. Alături de colegii săi temerari de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi, Eufrosinia Ureche-Capmari este pe linia întâi de slujire, devotată artei teatrale, unul din ostașii cuvântului românesc, care sună mândru şi frumos, ca să adune şi să încânte publicul spectator, dornic de clipe sublime, a ținut să mai concretizeze relatarea sa jurnalista Zina Izbaș.

Pe parcursul anilor Eufrosinia Ureche-Capmari s-a învrednicit de mai multe titluri și distincții. Astfel, în 2005 dânsa a obținut titlul "Artist Emerit" din RM, mai apoi, peste câțiva ani, a devenit "Cetățean de Onoare" al satului natal Moara de Piatră din raionul Drochia, iar în cadrul edițiilor UNITEM, activitatea ei a fost răsplătită cu medaliile "Anatol Pânzaru" și "Constantin Constantinov".

Din păcate, presa de specialitate din ultimii ani nu a prea semnalat succesele și ratările oamenilor de creație de la "Teatrul pe roate", cum a numit Naționalul bălțean regretatul actor Iulian Codău. Doar cronicarul teatral, Pavel Proca, regretat și el, a reușit să publice mai multe crochiuri și schițe despre actorii de la Teatrul "Vasile Alecsandri" din Bălți. Iar despre actrița Eufrosinia Ureche-Capmari acesta a scris și în volumul său "Să mă aplaudați cu palma pe obraz", editată în anul 2002. A publicat, de fapt, un monolog al actriței Eufrosinia Ureche-Capmari, întitulat "O, VREAU SĂ JOC CUM NICIODATĂ N-AM JUCAT..."


"Mă închin cu pietate în fața  Scenei. Pentru că a fost. Pentru că este. Pentru că va fi. Iartă-ne că am adus raiul și iadul pe Altarul tău. Că am sfărâmat Cutia Pandorei în templul tău. Că am desfăcut butoiul Danaidelor în sfânt lăcaș. Că am pus capul Gorgonei în fața icoanelor. N-am făcut-o din dușmănie. Nici din răzbunare. Nici din trădare. Am făcut-o din credință supremă. Credință în tine. În joc. Eu vreau să joc!" 

(După "Să mă aplaudați cu palma pe obraz" de Pavel Proca).

                                       *           *          *

În cadrul Galei Uniunii Teatrale din Moldova, ediția anului 2021, Eufrosinia Ureche-Capmari  a intrat în posesia Premiului "Mihai Volontir".

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...