vineri, 11 iunie 2021

DUPĂ APROAPE 6 ANI DE LA ÎNĂLȚAREA SPRE STELE A MARELUI MIHAI VOLONTIR, MORMÂNTUL LUI PARE UITAT DE TOATĂ LUMEA  Sau despre Scara Valorilor rămasă fără fuscei 



În ziua înmormântării lui Iurie Sadovnic cineva a postat pe facebook o poză cu mormântul marelui Mihai Volontir. L-a fotografiat cum l-a văzut chiar în aceeași zi, menționând undeva că locul de veci al bardului de la Susleni se află în vecinătatea mormântului celuia care a fost Mihai Volontir. Și a mai adăugat: "cred ca ar fi fost mai bine, dacă mormântul îi era la Bălți".

Nu am îndrăznit să aprob sau să contest poziția autorului ideii de mai sus și nici măcar nu am intrat în polemică. Nu am făcut-o, deoarece cred că nu este atât de ușor să stabilești cum ar fi fost mai bine.

Ca să fiu sincer, atunci, în septembrie 2015, când marele actor și-a dat sufletul, credeam că va fi înmormântat în cimitirul orașului în care și-a trăit și a activat întreaga viață. Există în acest cimitir o Alee a actorilor, un fel de Panteon al personalităților Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din localitate. Și mai există la Bălți o casă unde a locuit Maestrul și unde își duce bătrânețea în singurătate soția acestuia, actrița Eufrosinia Dobândă-Volontir. E și un oraș de iubitori de teatru, care i-au aplaudat măiestria și l-au onorat în timpul vieții când îl întâlneau pe străzile sau prin scuarurile și parcurile Bălțiului.

Dar, Mihai Volontir a fost și rămâne o valoare națională, o figură care a lustruit imaginea și onoarea Republicii Moldova în lumea întreagă. A reprezentat Basarabia ca Artist al Poporului și ca Laureat al Premiului de Stat al URSS, s-a filmat în numeroase pelicule cinematografice create în diverse țări.

Mihai Volontir a fost și unul din cei 278 de deputați ai primului Parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență din 27 august 1991.

Nu e de neglijat și faptul că la Bălți au fost lansate și au circulat încă în timpul vieții și după ce a decedat, diverse inițiative privind eternizarea numelui lui, inițiative care s-au dovedit a fi mincinoase. Pe timpul unui primar comunist s-a încercat atribuirea numelui marelui actor Pieței centrale din Bălți, care îl înveșnicește astăzi pe Vasile Alecsandri. Nu s-a acceptat, motivându-se că asemenea gesturi se fac doar după moarte. Volontir, însă, mai era încă în viață. Când actorul a urcat în ceruri, primarul de atunci care mai conduce și astăzi primăria capitalei de nord, s-a scăpat cu vorba că-i va ridica în centrul urbei un monument. Nu a mai fost sa fie. Nici, măcar, o stradă din oraș nu-i poartă numele. Și doar cu sprijinul material al unor oameni de afacere, consilieri locali, arhitecți și sculptori, în august 2019, pe Aleea Clasicilor din Bălți a fost dezvelit un bust din bronz al Marelui Volontir.







Ala Bujor, o prietenă de pe facebook, care postase poza cu mormântul lui Volontir la circa 6 ani de la apariția lui în cimitirul de pe strada Armeneasca din Chișinău, nu a putut să nu lase și un comentariu sub ea: "deseori mă gîndeam că am ajuns unde am ajuns anume din cauza degradării noastre spirituale... a fiecăruia în parte, a societății și a neamului în întregime... cînd a început oare, de nici nu am observat, mite să conștientizăm... și nu dați vina doar pe guvernări... le-am pierdut pe cele sfinte din scara valorilor... o scară rămasă fără fuscei... Hristos s-a înălțat!"

La care comentariu a reacționat Paula Pascaru, o altă internaută, la fel de revoltată de ce văzuse în poza: "dnă Ala, ni se trage din trecut. Vița de gospodari, de intelectuali adevărați, de preoți ș.a.m.d. a fost nimicită in război, prin foamete si deportări. A rămas ce a rămas... Restul au fost mutilați spiritual. S-au lăsat mutilați."





DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...