marți, 2 ianuarie 2024

ÎN VECINĂTATEA TANCULUI "FĂRĂ SOȚ" DIN CAPITALA DE NORD A FOST AȘEZAT UN MONUMENT AL MARELUI MIHAI EMINESCU 

 


 


Cel care a decis sa amplaseze monumentul Marelui Mihai Eminescu vizavi de tancul din centrul orașului Bălți este un... nimeni, ca să nu zic un dușman al cauzei noastre naționale. O spun, deoarece versiunea potrivit căreia aflarea monumentului în fața Pinacotecii "Antioh Cantemir" nu rezistă. Pentru că numele ce-l poartă această instituție este strein Bălți-ului. Antioh Cantemir a fost doar fiul domnitorului Dimitrie Cantemir și nu are nimic cu Basarabia sau orașul Bălți. E un moft al unui venetic sosit la Bălți din Tveriul lui rusesc și ajuns primar, care a decis că numele fiului lui Dimitrie Cantemir este destul de potrivit pentru a i se atribui pinacotecii bălțene. Ca să dea de știre că și pe malurile Prutului și  Nistrului e Rusia.

Monumentul lui Mihai Eminescu face parte din Proiectul "Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți". Pagina oficială a Consulatului General al României la Bălți precizează că respectiva activitate "e organizată cu finanțare prin Programul Operațional Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020, care se implementează, cu implicarea și susținerea consulului general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu, pe strada Independenței cunoscută ca pietonala municipiului Bălți, iar în fața pinacotecii "Antioh Cantemir" a fost instalat monumentul luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Monumentul aduce cu sine cultura noastră națională și reprezintă un nou prilej de reafirmare a sublimului și a perenității creativității românești, fiind un reper important pentru conștiința tinerilor de astăzi".

Între timp am citit și alte păreri. Cineva spunea pe o rețea de socializare că "Cei care au instalat acest monument lângă tanc ne amintesc, probabil, că a sosit timpul demontării și trimiterii lui la uzina metalurgica".

Iar portalul Deschide.md a publicat pe 30 decembrie trecut un editorial cu titlul "Săptămâna în care Eminescu s-a aşezat lângă tanc". Autorul acestuia este bălțeanul Vitalie Vovc, stabilit de mulți ani în Franța, dar care nu uită să tragă cu ochiul ce se mai întâmplă și acasă. De data aceasta publicistul a descoperit că tancul din centrul Bălți-ului este unul fără soț.

"PE LÂNGĂ TANCUL FĂRĂ SOŢ La Bălți a apărut un nou monument al lui Eminescu. La prima vedere, e un eveniment marcant. Eminescu e totuși simbolul național al românității de pretutindeni. Poetul național parcă ar sta pe o bancă în fața Pinacotecii, în piața centrală a orașului, pe pietonala centrală. Dar acei care cunosc orașul, înțeleg imediat că el stă chiar alături de tancul „eliberator” T-34 cu focul său „veșnic”, oarecum spăsit și trist... O imagine absolut stratosferică, absurdistan total, dar atât de simbolică... Nu ştiu încă cine e autorul acestei instalaţii de ansamblu, poate Măria-Sa Hazardul, dar compoziţia e o operă de artă în sine! Felicitări autorilor (sincere, nu e ironie, vă asigur)!"




Trecând deunăzi pe lângă proaspătul instalat la Bălți monument al Marelui Eminescu, aflu că autorul lui este Gheorghe Postovanu, sculptorul care a creat monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ridicat acum mulți ani în fața primăriei Bălți. Chiar atunci mi-a venit ideea să nu cred că Gheorghe Postovanu ar accepta amplasarea chipului de bronz al Marelui Eminescu în vecinătate cu un tanc sovietic. Tanc fără soț, vorba bălțeanului din Paris, Vitalie Vovc.

(Fotografie de pe Pagina oficială a Consulatului General al României la Bălți) 

 

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...