sâmbătă, 12 martie 2022

MARTORII OCULARI AFIRMĂ CĂ CLOPOTNIȚA A FOST DINAMITATĂ. OFICIAL SE CONSIDERĂ DEMOLATĂ, PENTRU A LĂRGI PIAȚA DIN FAȚA PRIMĂRIEI



Ceea ce putem vedea în poza de mai sus cred că ține de perioada anilor 1994-95, ani când se efectuau lucrări de restaurare a clopotniței Catedralei "Sfântul Nicolae" din Bălți. Am descoperit-o  în propria arhivă, dar, zău, nu știu cum a ajuns în albumele mele. Ea, măcar, nici nu-mi aparține. Aș fi luat-o, probabil, de la săptămânalul "Curierul de Nord", unde activam în acea perioadă, pentru a o publica și în paginile unui ziar editat la Chișinău. Că e așa sau ba, cred, nu mai contează. Important e că am păstrat această poză istorică și azi am posibilitatea să o republic după circa trei decenii de la evenimentul respectiv.

Repet, era perioada în care s-au desfășurat lucrări de restaurare a clopotniței Catedralei "Sfântul Nicolae" din Bălți, distrusă de sovietici în anul 1965. Reconstrucția a fost posibilă cu suportul financiar al omului de afaceri Nicolae Chirilciuc, dar și a unor donații simbolice, efectuate de către bălțeni și persoane de bună credință din alte localități. Iar poza a fixat momentul când constructorii tocmai montau cupola clopotniței. Adică, se apropia ziua de 22 mai 1995, zi când această nouă clopotniță a fost sfințită.



Se zice că la începuturi a existat o clopotniță veche, care a fost reconstruită mai apoi în cea aruncată în aer. Istoria ne arată că sovieticii au distrus variantă a doua a clopotniței celei mai vechi biserici din Bălți. Potrivit Wikipedia, o primă variantă a ei a fost construită în anul 1888. Avea forma unui turn-clopotniță cu două niveluri, în stil eclectic, încununat cu o fleșă. Ulterior, între anii 1941 - 1944, autoritățile de atunci au adăugat două niveluri noi la clopotnița veche, modificând arhitectura fațadelor în spiritul arhitecturii istorice românești. Aceasta a și constituit cea dea doua versiune a clopotniței catedralei bălțene, despre care nu s-a prea scris, dar a fost dinamitată.




                         
Noua clopotniță, cea restabilită și sfințită în ziua de 22 mai 1995, are patru nivele și o înălțime de 33 metri. La edificarea ei s-au utilizat 50 tone de armătură, peste 300 mii de cărămizi roșii, 140 metri cub de beton armat în fundație și alți 200 metri cub - în restul clădirii. Are 4 clopote turnate la Moscova dintr-un aliaj de argint, staniu și cupru, iar Nicolae Chirilciuc a investit în scopul edificării ei circa 800 mii de lei, mai arată wikipedia.

                               *             *            *

Dacă privim atent prima poză, vedem sus, la o înălțime de vreo 30 de metri câteva persoane așteptând ridicarea cupolei pentru a fi montată deasupra clădirii. Și o găsim deja fixată, într-o altă poză, cu sfânta Cruce în vârful ei. Semn că nu se va mai întâmpla nicicând ceea ce s-a produs pe 5 aprilie 1965. Când, potrivit versiunii oficiale, "în scopul lărgirii pieței centrale din fața sediului Sovietului orășenesc de deputați ai poporului (actuala Primărie), clopotnița a fost demolată". Martorii oculari, însă, afirmă altceva: clopotnița a fost aruncată în aer. Așa era moda acelor timpuri zbuciumate.

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...