joi, 30 noiembrie 2023

"LA CRUCEA LUI MIHAI VOLONTIR"


De la plecarea la Ceruri a actorului drag nouă, Mihai Volontir au trecut nu puțini ani, afirma zilele trecute pe o rețea de socializare scriitorul și jurnalistul Constantin Bârcă. Semnând cu pseudonimul Tache Bârcă, el a dat publicității un material pe care l-a întitulat "La Crucea lui Mihai Volontir". Constantin, care este și un nepot al Marelui Actor, anunță că vizitând adesea mormântul moșului său din cimitirul central al capitalei, "las o floare la talpa crucii de lemn, pe țărâna ce-l încălzește, și... și rostogolesc prin amintiri multe clipe din viața noastră de la Hligeni, cu părinții Ermurache, cum li se spunea, și buna Sâicuța, mama, frații, rudele, vecinii... apoi și de pe scena Teatrului bălțean, de pe platourile de filmare... cu un Țigan, care cânta... românește... și mă umflu, ca un puhoi de pe Valea Ciornei, în lacrimi. Inexplicabile, grele momente, trecute sub această cruce de lemn, cu numele atât de scump mie și multora – Mihai VOLONTIR", se destăinuie autorul postării.

Crucea e sfântă", afirmă Tache Bârcă. "Doar că ea și putrezește. Și i s-ar cuveni o imagine mai pe potrivă, mai durabilă. La aceasta ma gândesc, dar și întreb: Unde-i răspunsul?"

Fiindcă acum câțiva ani am scris și eu un material la această temă, am lăsat la sfârșitul rândurilor lui Constantin un comentariu. Niște rânduri durute despre atitudinea noastră față de cel care ne-a demonstrat pe scenă, pe ecran și în viață, ce este bine și ce e rău în tot ce facem. 

"Răspunsul e în grosimea obrajilor celora care, avântându-se în scrutine electorale, lansează promisiuni pe care nu le pot realiza. Și pe care, în realitate, nici nu prea vor să le realizeze." 

Chiar și în recentele alegeri locale, la Balti, s-au promis colectări de mijloace financiare pentru ridicarea unui monument lui Mihai Volontir. Tot in electorala actuala a fost lansata ideea acordării numelui Marelui Volontir Parcului Central din Bălti. Eu, însă, cred că se vor uita aceste inițiative, cum nu se mai pomenește de multa vreme despre promisiunea unuia din ex-primarii de Bălți de a-i ridica un monument Maestrului. Iar Crucea Sfântă de pe mormântul Marelui Mihai Volontir putrezește. Și ne demonstrează că suntem o națiune care nu știe sa prețuiască adevăratele valori.



Iartă-ne, Bădiță Mihai, că suntem așa cum suntem!


(Pozele și video-ul alăturate le-am selectat din internet)



 






DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...