duminică, 23 mai 2021

"ZDOB ȘI ZDUB" A INCHEIAT ASEARĂ SPECTACOLUL DEDICAT HRAMULUI, ZILEI ȘI "ANIVERSĂRII" A 600-A A ORAȘULUI BĂLȚI

sau "Белые розы" în interpretarea lui Renato Usatâi 




Recunosc, am privit acest spectacol online cu mare interes. Cum, de altfel, l-au văzut, bănuiesc, și mii, sau poate zeci de mii de bălțeni și spectatori din localitățile învecinate, dar și din nordul republicii. Chiar dacă realizez că acest interes ține mai mult de lipsa, pe parcursul pandemiei, a unor asemenea răsfățuri, practic, pentru toate categoriile de iubitori ai muzicii. 

Ca și, propriu-zis, toți artiștii participanți la acest spectacol, care a durat ore în șir, începând cu amiaza zilei. Nu e doar constatarea mea. A zis-o și liderul Zdubulor, Roman Iagupov, care spunea în fața miilor de spectatori din Piața  "Vasile Alecsandri", că le-a ruginit microfoanele de când formația nu a mai evoluat pe o scenă mare. De unde se cere trasă concluzia: capitala de nord a găzduit, probabil, primul concert al Zdubilor de la momentul când a izbucnit pandemia covidului.














Ca întotdeauna, artiștii și-au făcut meseria la nivel. Nu i-a incomodat faptul că principala piața a Bălți-ului a fost plină cu lume. Nici, că majoritatea nu purtau mască anti-covid. I-am înțeles totalmente la momentul când Iagupov a adresat miilor de spectatori un "С Днем рождения, Бэлць!" Băieții au venit în capitala de nord să câștige un ban. Chiar dacă cel care i-a arvunit era văzut deseori în mijlocul spectatorilor fără mască de protecție.

Zdubii, ca și celelalte formații artistice participante la spectacol, s-au conformat întocmai scenariului dictat de Primăria Bălți. Iar aceasta a sărbătorit Hramul și Ziua orașului, precum și 600 de ani ai localității. Chiar dacă s-a dovedit că 600 de ani de la prima atestare documentară a localității pare un neadevăr, o minciună, adică. E un neadevăr, deoarece, precum ne spun istoricienii, Academia de Științe și Wikipedia, la 1421 o localitate cu denumirea Bălți pe malul râului Răut nu exista. Precum scriu arhivele, prima atestare documentară a satului Bălți situat pe malul râului Răut s-a produs pe 4 octombrie 1620. O simplă operație matematică ne demonstrează că Bălți-ul ar avea nu 600, ci 401 ani. Îi va împlini pe 4 octombrie.


https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83l%C8%9Bi?fbclid=IwAR3xH8er7lOFH3Zq7xHTprXii_BobiuQfFbpoGWkxlVAos8q7AT5KqMvb10















După ce "Zdob și Zdub" a încheiat programul, în scenă a apărut primarul de Bălți, Renato Usatâi. A mărturisit că este criticat în rețelele de socializare pentru faptul că a organizat sărbătorirea Hramului, Zilei și 600 de ani ai orașului Bălți cu prezența a unui număr atât de mare de bălțeni și cetățeni ai localităților învecinate. A și cerut să se respecte distanța socială și să se poarte masca anti-covid. Altfel, zicea primarul bălțean pe la miez de noapte, "mâine dimineață ar putea fi convocată o ședință a Organizației Mondiale a Sănătății pentru a examina situația respectării măsurilor anti-covid în timpul sărbătoririi Hramului orașului Bălți".














"Сила в правде" mărturisi de pe scenă Renato Usatâi și încheie, printro proprie interpretare, programul artistic nocturn cu "Белые розы", un pretins șlagăr rusesc, care, se vede, a mai răsunat cândva pe o scenă asemănătoare tot în interpretarea primarului de Bălți.












 



Fotografii preluate de pe portalul eSP.MD



DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...