miercuri, 2 februarie 2022

MĂ UITAM LA ACEȘTI TINERI ȘI-MI VENI ÎN GÂND IDEEA SĂ URC ȘI EU ÎN UNUL DIN AUTOCARELE ALINIATE PENTRU A PLECA


Bălți-ul a petrecut astăzi două autocare pline cu tineri și tinere din nordul republicii, care au luat calea spre vestul Europei. Unul din aceste mijloace de transport a plecat spre capitala Franței, Paris, iar cel de-al doilea autobuz și-a făcut drum spre orașul ceh Praga.

Am îndrăznit să-i întreb pe unii din ei de ce ne părăsesc și cui îi lasă pe cei ce rămân acasă. - Da ce să facem? a fost răspunsul majorității. - Nu avem unde munci, iar salariile care le propun unele unități economice și instituții sunt mici pentru a ne întreține familiile, au precizat interlocutorii mei.

Fiecare din ei au acasă părinți, familii, copii, care aici, în RM, nu mai pot fi asigurați cu cele trebuincioase pentru o viață decentă.

Cineva din băieții care urmau să urce în autocarul de pe ruta Bălți-Paris, mi-a dat de înțeles că situația în care a ajuns RM este rodul inactivității celor care au condus această zisă țară. Au dat și nume, referindu-se la Lucinschi, Voronin, Plahatniuc, Filat, Dodon și alții, care, zic ei, și-au bătut joc de popor și au impus situația plecării în masă a basarabenilor la muncă peste hotare.

Tot aceștia au schimbat legislația astfel încât actuala conducere se poticnește de fiecare dată când încearcă să întreprindă careva acțiuni pentru a stabiliza situația economică din țară, mi-a declarat un bărbat stabilit de mai mulți ani la Bălți.

Îi cred și îi susțin fiind unul din pătimiții regimurilor care au furat acest popor muncitor și blând. CNAS-ul nici azi, după ce au trecut 10 ani de când m-am pensionat, nu vrea să-mi recalculeze pensia ținând cont și de circa 9 ani de cotizații, activând la doua publicații din republică. Refuză s-o facă chiar dacă există în acest sens și o hotărâre a Judecătoriei Bălți din 10 septembrie 2015.

E pentru că la CNAS își mai fac de cap filați, plahatniuci, dodoni și alte soiuri de angajați care se gândesc nu la bătrânii pensionari, ci la buzunarul lor. Iar asemenea funcționari și de la alte unități economice și instituții impun tineretul să plece și să nu se mai întoarcă.

Mă uitam la acești tineri și-mi veni în gând ideea să urc și eu în unul din autocarele aliniate pentru a pleca. Doar că, la anii pe care-i am, nu știu dacă are cineva acolo nevoie de mine.


















DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...