sâmbătă, 23 decembrie 2023

ÎN TOAMNA CÂND S-A NĂSCUT ȘI A MURIT GABRIELA, AVEAM APROXIMATIV VÂRSTA PE CARE AR FI ÎMPLINIT-O EA RECENT



Nu pot să cred, dar așa este. Gabriela, prima mea fiică, pe care am așteptat-o să se nască șase ani și ceva, ar fi împlinit în toamna anului curent 38 de ani. Doar că a existat în această viață  numai... două zile. Și-a dat sufletul în maternitate din vina medicilor. 

Chiar ei, medicii, au stabilit cauza morții multașteptatului meu prim copil: "родовая травма головного мозга, кровоизлеяние в мозговой ткани головы", ceea ce în română ar suna cam astfel: "traumă a creierului la naștere, hemoragie în țesutul  intercranial. Repet, Gabriela s-a născut după aproape șapte ani de la căsătoria mea cu mama ei.

Eu nu am reușit s-o văd în viață. Nici ea nu a putut să mă vadă. Ne-am întâlnit doar la morgă. Dar sunt sigur că azi m-aș fi mândrit mult cu nepoței de la dânsa, dacă nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat în acea tragică zi de joi.

Doar acum, când scriu aceste rânduri, realizez că în toamna nașterii și morții Gabrielei împlinisem 36 de ani. Adică, aveam vârsta apropiată celei pe care ar fi împlinit-o ea pe 26 noiembrie curent.

Mi-amintesc că am înmormântat-o pe Gabriela fiind asistat de mama mea și soacra, Maria. Nevasta era încă internată pentru îngrijiri medicale. 

Astăzi e în cimitirul din Corlăteni, alături de mormântul bunicii mele. Buna cu 90 de ani trăiți și Gabriela cu doar două zile de viață, au ce spune una alteia.

Apropo, am cerut ministerului sănătății de atunci să examineze cazul decesului fiicei mele în timpul nașterii pentru a nu mai admite în viitor repetarea de către lucrătorii medicali a greșelilor comise în aceea zi tragică. Răspunsul primit și semnat de un vice-ministru, m-a șocat. Acesta și-a pus semnătura pe un text în care eram informat că ministerul a examinat amănunțit cazul decesului... FIULUI meu, iar medicul de gardă din acea zi a fost pedepsit. 



Opt luni și ceva mai devreme, în același an, pe 8 martie, îl petrecusem în ultimul drum pe tata. 

Mezina, Rodica, s-a născut după un an și circa două luni de la moartea Gabrielei.


DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...