vineri, 30 decembrie 2022

 LA ORA 9 (21) RODICA MERGEA  ÎN PĂTUCUL EI SĂ CREACĂ MARE













Acum, în ajun de Revelion, descopăr pe facebook mai multe fotografii cu fiică-mea, pe care le-am plasat în spațiul virtual, probabil, tot în ajun de un An Nou. La ora 9 (21), scriam eu atunci, Rodica mergea în pătucul ei să crească mare. Dar existau și niște excepții, ca în cazul din această primă poză. 

Mai erau trei ore până la schimbarea anilor.







S-au scurs mulți ani de atunci. Rodica a crescut și-i educă în prezent pe nepoțeii Magdalena și Doru. A rămas, însă, același copil multașteptat.





luni, 26 decembrie 2022

ORI FACEM ORDINE ÎN ACEASTĂ ȚARA, ORI SĂ INVITĂM STREINII SĂ NE AJUTE S-O FACEM











Sunt rare cazurile când răspund la întrebarea Facebook-ulu "La ce te gândești, Pavel? Postările ce le fac în spațiul virtual sunt, mai mult, niște observații de-ale mele care se referă la ceva ieșit din comun, de cele mai multe ori, la ceva ce nu-mi place, ce mă supără pe mine, dar și pe multă altă lume. Și mă pomenesc uneori în situația când mă întreb dacă fac bine ceea ce fac și dacă, nu cumva, displace ceea ce scriu, sau, și mai mult, mă pomenesc cu niște dușmani.

Azi mă gândesc la ceea ce le scapă parlamentarilor noștri si nu numai lor. Realizez că aceștia ar trebui să se trezească și să pună la cale viața noastră altfel decât ne-a servit-o cei ce au stăpânit până acum Puterea. Pentru ca se apropie alegerile locale, iar parlamentarii ar trebui să se gândească la ele. Adică să revină la unele legi și să le rectifice astfel ca să nu avem situații de genul celora cu care ne confruntăm în prezent. 

Bunăoară, de ce Comisia Electorală Centrală (CEC) permite lui Grigorișin, spre exemplu, care nu vorbește și nici nu vrea să vorbească limba oficială a Republicii Moldova, să candideze la funcția de primar? Permite legislația asemenea abateri de la normalitate, ori CEC-ul nu-și îndeplinește onest obligațiunile? Dacă legea permite, să fie modificată astfel ca Grigorișin să nu aibă dreptul să candideze până nu va fi în stare să conducă o ședință de lucru cu subalternii în limba oficială a Republicii Moldova. Dacă CEC-ul nu poate să interzică înregistrarea persoanelor ce nu vorbesc româna în calitate de candidați la primărie, să se modifice legea pentru a obliga această structură să schimbe starea lucrurilor. 

Sau, de ce o oarecare Marina Tauber, care nu a locuit la Bălți și la Jora, unde a fost primar, poate urgent sa obțină viză de reședință ca să candideze la aceeași funcție de primar al orașului Bălți? Dacă-i permite legea, să fie schimbată, deoarece nu are ce căuta o persoană venită de pe aiurea la cârma unei primării. 

Am impresia că legiuitorii cred că într-un oraș cu o populație de circa 130 mii de cetățeni nu există persoane demne de a candida? Hai să fim serioși! Ori facem ordine în această țară, ori să invităm streinii să ne-o facă.

P.S. Aflu azi că recent Parlamentul RM a modificat unele prevederi ale Codului Electoral. Nu sunt la curent dacă s-a modificat și stipulările care se referă la cele menționate mai sus.




luni, 19 decembrie 2022

CÂTE POSTURI RADIO ȘI TV DE LIMBA ROMÂNĂ ACTIVEAZĂ ÎN FEDERAȚIA RUSĂ? SAU FUGARUL SOR ATACĂ CAPITALA DE NORD


Nu știu cum e în alte localități din republică, dar la Bălți fugarul Șor își dorește primăria. Dovadă sunt doar câteva corturi instalate chiar în centrul urbei, unde șoriștii fac propagandă mincinoasă. Promit "CHIAR ACUM” pensie minimă de 4000 de lei și salarii duble pentru profesori și medici. Presupunem că s-ar putea să se țină de cuvânt cândva, dar CHIAR ACUM pare mincinos.

Iată de ce decizia CSE de a suspenda posturile soriste de televiziune e necesar să fie susținută. Dar s-a acționat cu jumătate de măsură. Ele se cer închise pentru totdeauna. Și nu doar cele ce aparțin fugarului Șor. Și nu doar posturile TV. Există încă zeci de posturi radio, ziare, buletine, alte ediții periodice de limbă rusă, care activează în dauna dezvoltării și apropierii RM de România și a Uniunii Europene.

Acestea trebuie să fie închise cu toată zarva propagandiștilor pro-ruși despre încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limba rusă. Ei ar face bine să se întrebe câte posturi TV sau de radio de limbă română activează în Federația Rusă?















Iar partidul lui Șor și alte formațiuni pro-ruse nu au ce căuta pe eșichierul politic al Republicii Moldova.


marți, 13 decembrie 2022

O PIESA A DRAMATURGULUI BELARUS ALEXEI DUDAREV,  MONTATĂ LA NAȚIONALUL BĂLȚEAN DE MIHAI VOLONTIR


În anii 80 ai secolului trecut era o onoare să publici ceva în unicul și principalul cotidian al republicii, "Moldova Socialistă". Iar despre teatrul din Balți, care încă nu avea statut de Național, se scria puțin. 

Tot în acea perioadă am încercat să-mi expun opinia despre un spectacol de forță al trupei bălțene. E vorba despre "Amurg", un spectacol montat de și cu participarea Marelui Mihai Volontir după piesa dramaturgului belarus Alexei Dudarev. Pe scenă au evoluat doar trei actori: Mihai Volontir, Eufrosinia Dobândă-Volontir și Mihai Grecu. Dar țin minte și astăzi o vorbă înțeleaptă rostită de eroul lui Mihai Volontir, Vasil. E, de fapt, o replică adresată personajului jucat de Mihai Grecu, Michita, poreclit și Gastrită: "Soarele îi încălzește și pe cei buni, și pe cei răi, și pe cei de două feluri".

Dacă nu mă înșală memoria, tot cam în aceiași perioadă și tot în "Moldova Socialistă" am publicat și un crochiu despre Iulian Codău, unul din primii actori ai teatrului bălțean. Încă nu avea titlul "Artist Emerit", iar presa republicană se cam zgârcea să publice câteva rânduri despre el. Redactorii ziarelor editate la Chișinău nu îndrăzneau să încalce o dispoziție a unui sus pus, care nu-l suferea pe Codău pentru tot adevărul ce-l scotea la iveală. 

Eu, însă, am îndrăznit să scriu un crochiu și să-l trimit la redacția cotidianului CC al PC al Moldovei. Astfel în numărul din 4 iunie 1989 la rubrica "Profiluri" a apărut materialul despre Iulian Codău întitulat "Toamna de aur a unui actor". Riscul cel mare a fost a poetului și publicistului Serafim Belicov, care activa la acel moment în respectiva redacție și care a aprobat publicarea crochiului meu.





DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...