luni, 24 aprilie 2023

DE BLAJINI, TOȚI GRĂMĂJOARĂ CU CEI CARE NE AȘTEAPTĂ

Și în primăvara curentă, de Paștele Blajinilor, cimitirul din Corlăteni și drumul ce duce spre el, au fost neîncăpătoare. 

Pentru că e cam plin, iar locuitorii satului își îngroapă morții în înghesuială. Și pentru că Corlăteni e o localitate mare și cu multă populație. Dar și pentru că copiii, frații, nepoții și toate celelalte rude ale răposaților ce-și duc viața veșnică sub crucile de aici, vin la cimitir nu doar cei de pe loc. 

Azi, apropo, am întâlnit printre cruci pe un bărbat singuratic, care aștepta să i se alăture cineva din apropiați lângă mormântul părinților lui. Și care-mi povestea că se simte strein în satul în care s-a născut, deoarece a slujit mai întâi în armata sovietică, apoi în cea rusească, undeva în apropiere de granița cu China. Și care, mai zicea el, a făcut școala militară împreună cu răposatul Alexandr Lebedi.

Iar drumul care duce spre cimitir e plin cu automobile sosite din toată republica ca să nu zic din întreaga lume.  














Eu, am sosit de la Bălți direct la cimitir, cu autobuzul. Unde eram așteptat de sora Lealea, nepoțica Violeta și strănepoțica Raluca. A lipsit doar soțul Violetei, Ion, internat în spitalul din Bălți după o operație de apendicită, și fiica lor, Cătălina, fiind la studii în Petroșani, România.

Am venit, ca și în alți ani, să mă simt copil și tânăr. Pentru că aici își au locul de veșnică odihnă tata, mama, bunica și Gabriela, prima mea fiică 







Ciudată situație, dar în acest loc, în cimitir, am întâlnit lume pe care n-o poți vedea în altă parte. Ca să sfătui cu unul din verișorii mei de pe tată, spre exemplu, ar fi trebuit să merg la Moscova, unde muncește de mulți ani. Dar a sosit el la baștină.

Și încă ceva. Acum niște ani am aflat locul unde se presupune că sunt înmormântați buneii mei de pe tată. Nu i-am prins în viață, deoarece i-a răpus o boală cruntă ce a bântuit după războiul al doilea mondial. La presupusul lor mormânt e doar un ciot de cruce din piatră. Trec și pe acolo de fiecare dată când intru pe teritoriul cimitirului. Am făcut-o și astăzi.

Cam așa-s întâlnirile din cimitir. Venim să ne vedem grămăjoară. Fără cei pe care îi pomenim. Fără blajini. Dar și cu ei, pentru că ne așteaptă întotdeauna. 

joi, 6 aprilie 2023

LE-AM ZIS SĂ MEARGA ACASĂ ȘI SĂ NU SE PUNĂ ÎN POARĂ CU PROȘTII.  LA ACEA ORĂ, VALERIU BOBOC ERA ÎNCĂ ÎN VIAȚĂ




















În al 14-lea an de la evenimentele din 6-8 aprilie 2009, ne urmărește rușinea că încă nu știm ce s-a întâmplat în acele zile. Altfel spus, nu cunoaștem adevărul. Și nu se știe dacă îl vom cunoaște cândva.

Personal am urmărit cu multă teamă tot ce s-a întâmplat atunci în centrul Chișinăului. Deoarece în PMAN se afla și fiică-mea, care era studentă în acei ani. Și mi-amintesc că în prima zi a protestelor, în cea din 6 aprilie, am sunat-o și am sfătuit-o, pe ea și pe prietenul ei, să meargă acasă. Le-am zis să nu se pună în poară cu proștii. Dar nu m-au ascultat. 

Era zi de luni. Și fiica a reușit să posteze chiar în acea seară, în blogul său cu titlul "Neliniști mai mult sau mai puțin fotografice", un șir de poze făcute în Piață. Nu le-a comentat. A scris doar o singură frază: "Reacția tinerilor din Republica Moldova la anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare".  A  alegerilor desfășurate o zi mai devreme.

Una din aceste poze e din interiorul troleibuzului care, probabil, i-a adus în PMAN. Bănuiesc că e prima fotografie făcută de fiică la protest. Urmată de multe altele.  


































Ultima din acest șir nu aparține ei. Am preluat-o din internet și reprezintă măcelul din PMAN produs în seara de 7 spre 8 aprilie, când a fost omorât Valeriu Boboc. 

Acum, după 14 ani de la tragicele evenimente, am răsfoit din nou blogul fiicei. Și găsesc că sunt poze care vor rămâne în istorie. Deși există încă foarte multe fotografii de la acele proteste, autori ai cărora sunt alte persoane. Ale fiicei, însă, au fost publicate chiar în seara evenimentelor. Lucru observat și de unii comentatori.

"Foarte emoționante poze! M-au apucat fiorii de durere și necaz, dar și de bucurie!!! Totuși nu toți dorm!!!", scrie cineva.

"Frumoase poze! Trage un ochi și la mine pe blog să vezi ce a fost prin Timișoara zilele astea", spune Dragoș Alexandru.

"Excelente imagini!!! Foarte bine compuse și gândite. Am făcut și eu ceva cadre la protest, însă în Bacău nu au fost așa mulți, cum au fost la tine. Așa că nu prea au fost reacții", zice Alex Scurtu.

                                 *            *           *

Ziceam că au trecut 14 ani de atunci. Perioadă în care la cârma RM s-au perindat persoane ce nu au dorit să se afle adevărul despre revoluția tinerilor din aprilie 2009.

În prezent avem o altă conducere. Care ne îndreaptă spre Uniunea Europeană. Și unde, se zice, că adevărul se respectă. Hai să-l cunoaștem! Să nu intrăm în Europa cu minciuna dezbrăcată!


Jeka spunea...

superbe poze

Anonim spunea...

Bravo, Rodica, pentru indrazneala. Aceasta este adevarata jurnalistica.

Anonim spunea...

Antipenultima e facuta din troleibuz?

Anonim spunea...

extraordinar...

Anonim spunea...

Foarte emoţionante poze! M-au apucat fiorii de durere şi necaz dar şi de bucurie!!!! Totuşi nu toţi dorm!!!

Dragos Alexandru spunea...

frumoase poze! trage un ochi si la mine p blog sa vezi ce a fost prin timisoara zilele astea!

Alex Scurtu spunea...

excelente imaagini!! foarte bine compuse si gandite. Am facut si eu ceva cadre la protest insa in Bacau nu au fost asa multi cum au fost la tine, asa ca nu prea au fost reactii :):):)

numai bine


DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...