miercuri, 27 martie 2024

 "PÂNĂ AJUNGI LA DUMNEZEU TE MĂNÂNCĂ SFINȚII"


Mă gândesc la ce să-i răspund lui nea Gheorghe din Corlăteni, care mi-a pus o întrebare fără răspuns în RM. Consăteanul meu mă întreabă de ce conducerea Republicii Moldova nu scoate în afara legii partidele care susțin agresiunea lui Putin și a acoliților lui față de Ucraina și alte state.

În context, nea Gheorghe mi-a spus că l-a văzut ieri, 26 martie, pe Dodon, cu panglica "Sfântul Gheorghe" la piept într-o coloană de bălțeni, care se îndreptau spre Cimitirul Gloriei Militare să depună coroane cu flori la mormintele ostașilor căzuți în cel de-al doilea război mondial.

I-am spus că în RM există un minister al Justiției, care înregistrează și monitorizează activitatea tuturor partidelor. Și care, cred eu, are toată puterea și instrumentele să interzică partidele ce stau dea curmezișul căii ce urmează să o parcurgă RM pentru a ajunge în UE.

-Până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții, mi-a amintit nea Gheorghe, vorba cea înțeleaptă din bătrâni.

(Poza e preluată dintr-o postare a Primăriei Bălți pe Facebook)

 

vineri, 15 martie 2024

ION ESTE OMUL CARE GOSPODARESTE CASA IN CARE AM CRESCUT












-Dar Nanu ce zice? 

Nanu sunt eu. Iar el este Ion, soțul nepoatei Violeta.

Cazul s-a întâmplat acum mulți ani în casa părintească. Deoarece mama era unicul proprietar al gospodăriei după moartea lui tata, discuția a convocat-o chiar ea pentru a ne clarifica cui rămâne casa, dacă, doamne ferește, pleacă și dânsa în ceruri. 

Prezenți eram eu cu sora Larisa, precum și fiica sorei, Violeta cu Ion. Eu și sora eram principalii pretendenți ca urmași de gradul unu. Dar ce a urmat, o să înțelegeți din cele ce scriu mai jos.

Anume în timpul acelei convorbiri am auzit fraza cu care încep aceste amintiri. O rostise Ion atunci când mama anunțase oficial cine rămâne stăpânii casei.

Ieri a fost ziua lui de naștere. A împlinit 47 de ani. Deoarece întreaga zi s-a aflat la serviciu, i-am scris un mesaj și l-am felicitat. I-am urat pace, sănătate și... răbdare.  

Nu știu dacă m-a înțeles corect când i-am dorit și răbdare. 



joi, 14 martie 2024

CASA IOFFE ȘI "BORTA" LUI GRIGORIȘIN DIN CENTRUL BĂLȚIULUI











Deja câteva luni la rând, în centrul orașului Bălți, chiar în coasta unei clădiri istorice, zisă Casa Ioffe și ocrotită de stat, se află o groapă (poreclită și borta din centrul Planetei Bălți) săpată în grabă mare la finele anului trecut. A apărut, dacă nu mă înșel, în timpul campaniei electorale și a alegerilor locale din luna noiembrie. Ea, groapa, reprezintă locul fundației unei viitoare clădiri proiectată să fie edificată în acest loc scandalos cu acordul executivului condus de fostul primar Nicolai Grigorișin.

Din fericire, la insistența mai multor bălțeni, lucrările la acest șantier au fost oprite. S-a întâmplat deoarece, în primul rând, clădirea, potrivit proiectului, trebuie să fie ridicată pe suprafața stației centrale a mijloacelor de transport public. În al doilea rând, edificiul se presupune a fi construit pe un teren îngust, aflat chiar la capătul unei treceri pietonale dintr-o parte în alta a străzii centrale "Ștefan cel Mare". În al treilea rând, e o zonă foarte aglomerată din centrul orașului. Și în ultimul rând, cel mai important, nu se știe dacă groapa pe care o vedeți, nu a cauzat deja daune temeliei casei ce a aparținut lui David Ioffe.

Proaspătul primar al capitalei de nord, Alexandr Petkov, a anunțat în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Bălți din 8 decembrie 2023, că a suspendat autorizația de construcție pentru acest șantier. El a subliniat că negocierile privind reluarea lucrărilor de construcție în această zonă vor fi posibile doar după obținerea unui răspuns clar despre legalitatea acestor lucrări. Edilul a dat de înțeles că autorizația de construcție pentru acest șantier a fost obținută ilegal.

Tot atunci, ex-primarul Nicolai Grigorișin a explicat Consiliului Municipal Bălți că "toate actele privind edificarea noii clădiri pe terenul unde a fost săpată groapa sunt în regulă".

Acesta sunt doar unele din evenimentele produse în jurul problemei ce a apărut lângă casa lui David Ioffe din Bălți. Presupun că ele continuă și vor continua, deoarece cazul, se zvonește, va fi soluționat de o instanță.

Personal, dacă ar fi să am acest drept, aș proceda diferit de cum au acționat cele două părți implicate în conflict. Aș pune în prim plan nu interesul meschin și nici legea. M-aș fi condus de bunul simț. E vorba, totuși, despre o zonă aglomerată, cu mult transport și multă lume.  Și despre o clădire istorică ocrotită de stat. Pe care nici un interes nu are dreptul s-o deranjeze. Astfel ca să nu apară situația aplicării legii.

P.S. Gurile rele au răspândit vestea precum că Grigorișin este indirect interesant de construcția noii clădiri în acel loc.











Poze preluate din internet

duminică, 10 martie 2024

MIC SOARE MARE, CARE A ADUS LUMINĂ, ZÂMBET ȘI MULT DANS ÎN CASĂ


























Încă un sărbătorit, un nepoțel, Doru de la Chișinău, își marchează astăzi ziua de naștere. A împlinit tocmai doi ani. E băiat mare în familia fiicei mele. E ca un mic soare mare, care a adus lumină, zâmbet și mult dans în casă, zice maica-sa.
Să crești mare și sănătos, Nepoate!




AUTOGRAF DE LA PETRU ZADNIPRU: "STIMĂ ȘI RESPECT!"


Era anul 1970, an când devenisem student. După două încercări nereușite de a fi admis la facultate și doi ani de armată. 

Neumblat prin lumea scriitorilor, foloseam orice ocazie de a mă apropia de ei. Cum s-a întâmplat și în ziua de 1 noiembrie, la o întâlnire a unui grup de scriitori cunoscuți cu studenți ai Universității de Stat. Întâlnire care a avut loc la Casa de Cultură a instituției.

Intuind că scriitorii vor acorda autografe, am cumpărat și eu în holul blocului câteva cărți, una dintre care e cea din poza de mai sus. E o culegere ieșită de sub tipar un an mai devreme, "prima din această serie eșalonată în timp, a cărei periodicitate va fi o dată pe an", anunțau editorii ei în Cuvântul adresat cititorilor. Cartea include poezii și câteva proze a unui număr destul de mare de autori, astfel încât studenții au profitat de acest avantaj și au venit în fața mai multor scriitori prezenți la întâlnire pentru a obține autografe

Un autograf pe care l-am obținut în acea zi și eu, spre exemplu, este de la Petru Zadnipru. Mi l-a lăsat la pagina 62 a cărții, unde este inserat eseul "Primul meu redactor". E o lucrare pe care am întâlnit-o și în programul de învățământ de la anul patru, pare-mi-se, de rând cu încă o poezie a poetului de la Sauca, întitulată "Scrisoare la institut".

Iar la Sauca și la mormântul lui Petru Zadnipru, am fost după facultate. Am mers încolo la un eveniment desfășurat în memoria poetului, unde am imprimat un reportaj pentru televiziunea moldoveneasca de atunci.

Acolo, la baștina scriitorului am aflat mai multe detalii din viața și activitatea lui. Cineva dintre colegii lui spunea, bunăoară, că s-a stins noaptea într-un taxi, în timp ce se întorcea cu alți scriitori de la o întâlnire cu cititorii. Și avea doar 49 de ani.

Tot acolo am aflat că Petru Zadnipru a fost poetul care a crescut poeți. Vasile Romanciuc, spre exemplu, consideră că fără numele lui Zadnipru nici o antologie a poeziei basarabene nu e completă. 

Petru Zadnipru este și scriitorul care în opera sa a pledat pentru valori ce nu pot fi tăgăduite. În amintitul deja eseu "Primul meu redactor" scrie că cel dintâi redactor al său a fost chiar tatăl lui, Ivanaș. "- Iaca, să nu fie cu bănat, că nu-ți știu numele, dar dacă-i la o adică, apoi eu i-am fost redactor băietului meu". Și în "Scrisoare la institut" eroul liric al poemului, o mamă, amintește institutului unde-și făcea studiile feciorul ei "Cu atâtea fete și băieți / L-ai îndreptat pe drum de soare / Și cât era să-l mai înveți / Să scrie mamei o scrisoare?" Iar vestita strofă "Moldovenii când se strâng / Și-n petreceri se avântă, / La un colț de masă plâng, / La alt colț de masă cântă" din altă poezie a lui Zadnipru, rămâne un cântec veșnic, un imn care ne reprezintă pe noi, românii basarabeni.

Apropo, în cadrul întâlnirii cu scriitorii din 1 noiembrie 1970 am obținut autografe și de la alți autori. Sunt ani buni de atunci - peste 50 - dar nu pot fi uitați.




miercuri, 6 martie 2024

DORITĂ ȘI-NCEPUTĂ, DAR NETERMINATĂ

În noaptea de 5 spre 6 martie 1985 l-am pierdut pe tata


ÎMBRĂȚIȘARE
Azi,
Pe la miezul nopții,
La început de zi,
Tata va muri.
O va face,
Fără să știe,
Că va rămâne dator
Cu o îmbrățișare
Mie.
Dorită și-ncepută,
Dar neterminată,
Când inima în piept
Nu va mai putea
Să-i bată.

6 martie 2024

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...