joi, 14 martie 2024

CASA IOFFE ȘI "BORTA" LUI GRIGORIȘIN DIN CENTRUL BĂLȚIULUI











Deja câteva luni la rând, în centrul orașului Bălți, chiar în coasta unei clădiri istorice, zisă Casa Ioffe și ocrotită de stat, se află o groapă (poreclită și borta din centrul Planetei Bălți) săpată în grabă mare la finele anului trecut. A apărut, dacă nu mă înșel, în timpul campaniei electorale și a alegerilor locale din luna noiembrie. Ea, groapa, reprezintă locul fundației unei viitoare clădiri proiectată să fie edificată în acest loc scandalos cu acordul executivului condus de fostul primar Nicolai Grigorișin.

Din fericire, la insistența mai multor bălțeni, lucrările la acest șantier au fost oprite. S-a întâmplat deoarece, în primul rând, clădirea, potrivit proiectului, trebuie să fie ridicată pe suprafața stației centrale a mijloacelor de transport public. În al doilea rând, edificiul se presupune a fi construit pe un teren îngust, aflat chiar la capătul unei treceri pietonale dintr-o parte în alta a străzii centrale "Ștefan cel Mare". În al treilea rând, e o zonă foarte aglomerată din centrul orașului. Și în ultimul rând, cel mai important, nu se știe dacă groapa pe care o vedeți, nu a cauzat deja daune temeliei casei ce a aparținut lui David Ioffe.

Proaspătul primar al capitalei de nord, Alexandr Petkov, a anunțat în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Bălți din 8 decembrie 2023, că a suspendat autorizația de construcție pentru acest șantier. El a subliniat că negocierile privind reluarea lucrărilor de construcție în această zonă vor fi posibile doar după obținerea unui răspuns clar despre legalitatea acestor lucrări. Edilul a dat de înțeles că autorizația de construcție pentru acest șantier a fost obținută ilegal.

Tot atunci, ex-primarul Nicolai Grigorișin a explicat Consiliului Municipal Bălți că "toate actele privind edificarea noii clădiri pe terenul unde a fost săpată groapa sunt în regulă".

Acesta sunt doar unele din evenimentele produse în jurul problemei ce a apărut lângă casa lui David Ioffe din Bălți. Presupun că ele continuă și vor continua, deoarece cazul, se zvonește, va fi soluționat de o instanță.

Personal, dacă ar fi să am acest drept, aș proceda diferit de cum au acționat cele două părți implicate în conflict. Aș pune în prim plan nu interesul meschin și nici legea. M-aș fi condus de bunul simț. E vorba, totuși, despre o zonă aglomerată, cu mult transport și multă lume.  Și despre o clădire istorică ocrotită de stat. Pe care nici un interes nu are dreptul s-o deranjeze. Astfel ca să nu apară situația aplicării legii.

P.S. Gurile rele au răspândit vestea precum că Grigorișin este indirect interesant de construcția noii clădiri în acel loc.











Poze preluate din internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...