duminică, 28 iulie 2024

ROMANUL "TEMA PENTRU ACASA" DE NICOLAE DABIJA, JUCAT DE ACTORII BĂLȚENI PE PERONUL GĂRII "PĂMÂNTENI" DIN BĂLȚI,        sau Spectacolul în timpul căruia am fost coșiți de țânțari 

Astăzi, 28 iulie, Radioul moldovenesc a difuzat varianta radiofonică a spectacolului "Tema pentru acasă" în execuția actorilor Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Bălți. S-a întâmplat exact la o lună după  premiera absolută a acestui spectacol  produsă sub cerul liber, la Gara "Pământeni" din Bălți. Versiunea Radio a fost redactată de Ludmila Alexei.












Dar înainte de acest eveniment mass-media locală și republicană a publicat mai multe știri și reportaje TV despre varianta dramatică a reprezentației. O fi meritat-o, probabil. Iată de ce încerc și eu să inserez câtva fraze la cele scrise deja, cel puțin pentru istorie. Și mai sper ca "Potcoava pierdută" să aibă doar de câștigat în urma plasării acestui material în spațiul ei. 

O spun din capul locului: interesul față de spectacol, dar și reușita lui, se datorează nu numai faptului că a fost prezentat pe peronul Gării "Pământeni" din Bălți. Și nici că a fost jucat în premieră absolută în seara de 28 iunie, care știe toată lumea ce zi este pentru basarabeni. Dar și pentru că dramatizarea romanului lui Nicolae Dabija aparține lui Ion Marcoci, un actor cu multă experiență, iar regia spectacolului au semnat-o mai tinerii actori Ina Ilașciuc și Ciprian Răcilă. Și pentru că toată trupa Naționalului din Bălți prezentă pe scena improvizată a fost la înălțime, creând un spectacol original apreciat cu nota zece. Plus că au evoluat artiști cu cel mai înalt titlu onorific, cum ar fi, spre exemplu, Ion Marcoci, Anatol Răcilă, Eufrosinia Capmare, Constantin Stavrat, precum și tinerii Stela Guzun, Eugen Rusu, Daniel Nedeico, dar și mai puțin tinerii Ciprian Răcilă, Ina Ilașciuc, Sergiu Chiaburu și alții.







Întreg acest colectiv în compania și a corpului tehnic al teatrului, au creat o poveste de dragoste dintre profesorul de română Mihai Ulmu și eleva sa Maria Răzeșu. Poveste care, de fapt, întruchipează tragedia deportărilor staliniste ale basarabenilor din anii cincizeci ai secolului trecut. E o lecție de istorie vie, care a reușit să spună și să convingă comunitatea prin ce chinuri au trecut basarabenii în secolul trecut, un omagiu adus suferințelor românilor din Basarabia sub ocupația sovietică, a scris mass-media bălțeană.




Iar Radio Moldova menționează că "Prin „Tema pentru acasă”, care acum a luat forma de spectacol sonor, deopotrivă devenită și carte a memoriei, în care urmașii pot regăsi destinele străbuneilor, buneilor sau părinților rupți de la pământ și siliți să-și părăsească în 1941 și apoi în 1949 casele, în total peste 11 mii de familii de basarabeni supuse la groaznice suferințe, aducem elogiu intelectualităţii basarabene din toate timpurile. „Tema pentru acasă” de N. Dabija este o lecție de umanitate, anti-totalitarism și cum să-ți păstrezi verticalitatea chiar și atunci când ești îngenuncheat. Acțiunea spectacolului este plasată la Zareanka – lagărul morții, unde deținuții politici, printre care Mihai Ulmu și Maria Răzeșu, eroii principali, aduc spre noi realități groaznice. "
















Dacă e să revenim la premiera absolută a spectacolului de pe peronul Gării "Pământeni", nu e de prisos să amintim că pe parcursul celor circa două ore a reprezentației s-au vărsat lacrimi. S-a plâns și pe scena improvizată, dar și în mijlocul spectatorilor. Actorii au făcut-o, în primul rând, că așa le cere rolul, iar cei din fața lor scăpau lacrimi, amintindu-și de povestirile buneilor și străbunilor lor despre viața ce au trăit-o în Siberii. Și dacă vreți să știți, lacrimile s-au lăsat vărsate, în primul rând, pentru viitorul lui Mircea, feciorul celor doi îndrăgostiți, învățătorul Mihai Ulmu și eleva sa, Maria Răzeșu, care a rămas pentru totdeauna într-un cimitir din Siberia.





















Tot pe peron, odată cu apariția întunericului, în gară s-au năpustit țânțarii, creând o adevărată realitate a condițiilor din lagărele taigalei rusești. Și noi, spectatorii, dar s-a văzut bine că și actorii, au fost coșiți de aceste insecte nemiloase.

De menționat că premiera reușită a spectacolului se datorează și eforturilor corului "Ars Nova" de la Colegiul de muzică din Bălți, precum și Fanfarei "Hasnaș" din satul Hăsnășenii Mari raionul Drochia.

Reamintim că ''Tema de acasă" va reveni din toamna curenta pe scena Naționalului bălțean. A declarat-o chiar Ciprian Răcilă, unul din regizorii spectacolului.


Fotografiile din acest material au fost preluate din internet 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE  VARIANTĂ BĂLȚEANĂ A  LACULUI CU NUFERI ȘI RUGINA CARE A  ACOPERIT CHIPUL  DIN CENTRUL URBEI AL  MARELUI MIHAI EMINESCU Tot mai multă...