vineri, 23 august 2024

DUREREA COPACULUI CARE CREȘTE PE ACOPERIȘUL ETAJULUI NOUĂ AL UNUI BLOC NEFINISAT AL SPITALULUI DIN BĂLȚI                  sau TOATĂ LUMEA ȘTIE CĂ NECUNOSCUTA SABRINA ARE IUBIT














La intrarea în blocul central al Spitalului municipal Bălți găsim placa de mai jos, care ne anunță că medicul Petru Chimirciuc a dirijat edificarea spitalului municipal și că tot el a stat la cârma respectivei instituții curative între anii 1982-1994. A fost conducătorul acestui spital până la alegerea sa în primul Parlament, care a votat Declarația de Independență a Republicii Moldova. 

L-am cunoscut personal și am o amintire frumoasă față de domnia sa. Pentru că în perioada edificării spitalului am participat de mai multe ori la ședințele de lucru operative de la șantier, cu scopul de a mă documenta în vederea realizării unor reportaje difuzate de unicul post TV din republică în acea perioadă, care astăzi se numește TVM.














În prezent, de la etajul unei secții a respectivului spital, unde am fost internat acum ceva timp, am descoperit lucruri uluitoare, buimăcite, dacă vreți, aflate pe teritoriul lui. Raportate la intenția actualului ministru al sănătății, Ala Nemerenco, acestea nu doar uimesc, ci provoacă numeroase semne de întrebare. Toate fără răspunsuri. Spun astea deoarece alături, perpendicular față de actualul bloc curativ în funcțiune, există încă din anii când spitalul se afla în schele, un al doilea bloc curativ prevăzut de proiect, ridicat până la acoperiș și... conservat pentru vremuri bune. 

Doar că pentru guvernările care s-au perindat pe parcursul ultimilor trei decenii, vremurile bune nu au mai sosit. Astfel, încât pe acoperișul acestui bloc nefinisat acum 30 de ani, a crescut un copac înalt care continuă să se dezvolte, probabil, plângând în singurătate de necompetența și indiferența demnitarilor de la Ministerul Sănătății față de risipirea mijloacelor financiare din bugetul statului. Tot aici, pe ultimul rând de panouri din beton al susului clădirii, cineva și-a afișat marea dragoste față de o domnișoară cu numele Sabrina. A aflat, ori nu, frumoasa Sabrina despre dragostea ce i-o poartă cineva atâția ani, cunosc doar pereții acestei clădiri nefinisate care, încet- încet, se risipesc. În timp ce ministrul, Ala Nemerenco, pune la cale edificarea unui alt spital, undeva, pe moșia satului Corlăteni din apropiere.












Pe parcursul anilor care s-au scurs de la darea în folosință a primului bloc curativ, pe teritoriul lui a fost ridicată și o biserică ce are cupole aurite, dar și mai multe acareturi ale acesteia. Chiar dacă o altă instituție a creștinismului activează în incinta spitalului încă de la darea în folosință a lui. De fapt, biserica ocupă terenul unui părculeț cu copaci, flori și alte verdețuri mult necesare pacienților, care se înăbușă în căldura din saloanele neapărate de soare și vântoaice.




Iar pacienții, cei mai curajoși și cu mai multă minte lucidă, se tot întreabă de ce acest spital e lipsit de umbră, verdeață și  aer curat. De ce e neglijat un bloc deja construit, care ar putea fi de folos instituției și orașului, iar ministerul se avântă în aventuri de edificare a unui nou spital pentru Bălți? Și ce ar fi zis Petru Chimirciuc, dacă s-ar scula din somnul lui de veci și ar vedea ce se întâmplă astăzi în jurul spitalului pe care l-a construit?
                                  *              *             *
P.S. Adresez pe această cale sincere mulțumiri tuturor angajaților secției Chirurgie nr.1, pentru atenția ce mi-a acordat-o în perioada cât am fost internat în această instituție. Chiar și în aceste vremuri dificile, medicii spitalului, asistentele medicale, infirmierele, constituie un colectiv unit, profesionist și întotdeauna sunt gata de a acorda ajutorul medical necesar pentru refacerea sănătății tuturor celora care suferă.




DESPRE  VARIANTĂ BĂLȚEANĂ A  LACULUI CU NUFERI ȘI RUGINA CARE A  ACOPERIT CHIPUL  DIN CENTRUL URBEI AL  MARELUI MIHAI EMINESCU Tot mai multă...