luni, 9 septembrie 2024

CONCURS CARE L-A FĂCUT PE UN JURAT SĂ LANSEZE O ÎNTREBARE RĂMASĂ TITLU ÎN ISTORIE: TOT DIN REPUBLICĂ SUNTEȚI?



Vă mai amintiți de "Hecenii"? Da, vă întreb dacă nu ați uitat cumva de ansamblul de dansuri populare cu viză de reședință într-un sat mic de lângă Bălți, populat de vreo două mii de locuitori. Colectiv care a uimit toată românimea de pe glob, când a evoluat la concursul televizat ''Românii au talent''. Și care a făcut pe unul din jurații emisiunii, parcă în glumă, parcă în serios, să lanseze o întrebare rămasă titlu în istoria concursului: "Tot din Republică sunteți?"


În acele zile de faimă pentru heceni, i-am aplaudat, dar am și distribuit, apoi am postat într-un album separat filmele cu dansurile lor care i-a făcut cunoscuți în lume. Ca să-mi doresc să fac ceva mai mult: să completez acest blog cu filmele ce le-am pus la păstrare în albumele mele și să le adresez tinerilor dansatori succese și laudele care le merită. 

Dar trebuie s-o încep cu un gând despre rezultatele finalei concursului. Unul năstrușnic, la prima vedere, dar cu drept de existență și nelipsit de argumente.


Nu știu de ce, dar am impresia că ansamblul a fost nedreptățit. În acea zi de sfârșit de Florar, când s-au făcut totalurile ediției 14 a concursului televizat "Românii au talent", băieților li s-a oferit doar locul trei. Ei, însă, au meritat mai mult. Poate chiar locul întâi.

Marele Premiu, după cum știți, a revenit lui Cristian Ciaușu, care a interpretat la nai, o suită de melodii populare. Păi, în viziunea mea, a interpreta la nai melodii populare însoțit de un taraf, e... altceva decât șă joci o suită de dansuri populare. Suită interpretată nu de o singură persoană, ci de un colectiv, acțiunile căruia e necesar să fie coordonate, modelate pentru ca să placă privitorilor. 

Să nu uităm că este vorba despre 20 de tineri cu vârste  cuprinse între 13 și 18 ani, care sunt prima formație de dans popular ce a obținut Golden Buzz în cadrul concursului  "Românii au talent". Andra, juratul care i l-a oferit, a venit și cu o constatare, din care aflăm că "folclorul n-o să moară niciodată, pentru că văzându-vă pe voi, mi se pare că, gata, viitorul sună bine." 

"Sunteți cei mai tari, sunteți, copii", mai spunea tot atunci Andra.






DESPRE  VARIANTĂ BĂLȚEANĂ A  LACULUI CU NUFERI ȘI RUGINA CARE A  ACOPERIT CHIPUL  DIN CENTRUL URBEI AL  MARELUI MIHAI EMINESCU Tot mai multă...