luni, 19 februarie 2024


"PĂREREA MEA E CĂ ACESTA E UN ACT DE SABOTAJ ȘI DISCREDITARE A UNEI IDEI NOBILE"


Fraza din titlul de mai sus nu-mi aparține. A scris-o un internaut,  lăsând un comentariu sub o postare în care a apărut poza cu chipul Marelui Eminescu chiar lângă Primăria Bălți. Monumentul este o "opera" edificata in timpul primarului Grigorisin pe bani europeni si face parte din cadrul proiectului "Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți".

E adevărat că bălțenii au salutat ideea autorului proiectului, dar au rămas nemulțumiți de realizarea lui. În special, au criticat dur decizia amplasării monumentului din bronz a poetului vizavi de tancul sovietic, considerat și el de către adepții partidelor pro-ruse drept un monument. Ei sunt nemulțumiți și de faptul că la două luni după instalarea elementelor din metal, acestea sunt acoperite deja de rugină.

Să se clarifice specialiștii de ce se întâmplă ce vedem. Eu nu cred că proiectul includea asamblarea și instalarea acestor elemente artistice dintr-un metal care ruginește la prima ploiță.



Am spicuit și câteva replici scrise sub un reportaj fotografic publicat pe facebook. Iată-le-s:

Sergiu Cumatrenco
Au fost cheltuiți, cred, un vagon de bani: s-a avut de unde să se înfrupte cei cu pufușor pe botișor. Dacă au vrut din metal, trebuiau să aleagă cel mai calitativ inox. Părerea mea e că acesta e un act de sabotaj și discreditare a unei ideii nobile. Bravo, domnule Dumbrăveanu, că nu sunteți indiferent! Trebuie să trimiteți imaginile și textul (în calitate de autor al lor) în toate instituțiile statului cu funcții decisive. În asemenea hal, acest monument e o mare rușine (nu mândrie) națională.
2
  • Îmi place
  • Răspunde
  • Editat
Gherghina Tofan
Asemenea ,,capodopere" se găsesc și-n străinătate, dar acolo cred că sunt bani publici fără să aducă vreun beneficiu nici artei, nici beneficiarului.
Dacă acest material din care este concepută Opera i s-ar aplica după prelucrare un tratament, aș înțelege rostul lor, astfel, sunt material, muncă și așa-zisă artă în metal, fără să poată impresiona pe nimeni. Rugina nu este o patină, ci doar coroziune... 
😪😪😪
  • Îmi place
  • Răspunde
  • Editat
Boris Griţunic
Aceste elemente decorative din metal numai știrbesc ideea. Cred că ar trebui să dispară, în special din preajma Aleei. Clasicilor Culturii Naționale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE O MINCIUNĂ DE CARE NU PUTEM SCĂPA ANI ÎN ȘIR Pe 22 mai curent, de Hramul orașului Bălți, autoritățile locale în comun cu o parte din ...